CUBRA HOME

INHOUD MIDDENSTAND

 

 

Pootjesglas

Ed Schilders

(Eerder gepubliceerd in Argus, 14-11-2017)

Wien middenstandsinkt door d’ad’ren vloeit (vrij naar de 19de-eeuwse dichter des volkslieds Hendrik Tollens) doet in de regel geen moeite om een uitgever te vinden. Die is hij zelf. Zijn rijmen schrijft hij met viltstift of krijt, of hij publiceert ze op bierviltjes, servetten, placemats, frietzakken, en draagtasjes. Alles in eigen beheer. Niet ongelijk veel echte dichters.

Piet Schreuders, lezer van deze rubriek, wees me er onlangs echter op dat het ook anders kan. Want stel: je hebt een schoenenzaak in Groningen, en je hebt ook een rijm in gedachten:

De grootste last dragen onze voeten

Wie dat vergeet moet er voor boeten.

En het moet zeer sjiek ogen. Wat doe je dan? Dan bel je firma Pootjes. Google ‘pootjesglas’ en u zult tegelijk een aha-erlebnis en een déjà-vu ondergaan: het toppunt van in glas gepubliceerd middenstandsrijm. In een prachtig lettertype. Kortom: Pootjes is de Athenaeum-Polak & Van Gennep van de middenstand.

Schreuders noemt enige van de bekendere Pootjes-rijmen.

Goed bereid

kost even tijd!

De uitbater – waarschijnlijk een Gronings afhaalcentrum – is niet bekend, maar het rijm komt ook vaak voor in andere windstreken. Net als een rijm dat Pootjes standaard in de aanbieding had:

Het binnenlopen

verplicht niet tot kopen

Elke inlichting

zonder verplichting.

En noblesse oblige:

Wie aan service en kwaliteit nog waarde hecht

kan bij Pootjesglas altijd terecht.

Het moge duidelijk zijn dat Pootjesglas een ghostmiddenstandswriter had. Hij heette Freddy de Haan (1926-2012). Zijn nazaten omschrijven hem als een amicale man. Hij kon ‘leuk sfeer maken bij mensen’, en Freddy ‘kwam altijd met de grootste orders thuis.’ Schreuders: ‘De rijmpjes verzon hij vaak onderweg in de trein, of ter plaatse bij een klant. Een van zijn betere was: Eet onze tosti, lekker is-tie, weinig kost-ie.

Freddy bleef middenstandspoëet ‘over zijn graf’. Hij berijmde zijn overlijdensadvertentie:

Beter te vertrekken

Dan te verrekken!

Foto's: collectie Piet Schreuders