INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Mevr. H. van Haaren

Op uw vraag naar meer informatie over de hooikist het volgende.

In mijn allereerste kookboek staat de hooikist beschreven. Het is het z.g. Haagse Kookboek, geschreven door de leraressen Stoll en De Groot. Het is uitgegeven in 1934. Ik heb een oorlogsexemplaar van dat dikke, grove, grijze papier. Twaalfde druk uit 1944. In 1945 ging ik naar de huishoudschool. Wij hadden één hooikist met bijpassende pan. Dat was een pan zonder oren en met een verzonken deksel met een soort bajonetsluiting.

Ik ken de hooikist niet uit het dagelijks leven. Noch bij mij thuis, noch bij familie of kennissen heb ik er ooit een gezien. Later, als kooklerares, heb ik hem wel eens gedemonstreerd. Leerlingen heb ik wel eens in kranten laten koken. Het staat duidelijk beschreven, alleen moet je de kranten in elkaar frommelen en dan weer uitvouwen. Dat geeft meer stilstaande lucht, dus warmte-isolatie.

Rijst koken gaat prima: geen aanbranden of te lang koken. In mijn beginjaren was er geen toverrijst of andere voorbewerkte rijst, en was rijst koken erg moeilijk. Secuur werk. Mijn leerlingen vonden het altijd leuk. Als reactie kreeg ik inderdaad vaak: "Die pan zet mijn oma in het bed."