INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Anneke Boezer

Wat ben ik nog steeds blij toen de papieren zakdoekjes kwamen; heb echt nooit meer die stoffen gebruikt, alleen al niet omdat die ‘snotlappen’ toentertijd nog in een zinken emmer uitgekookt moesten worden als je echt verkouden was.

En dan die jurken! Opnaden, twee in bovenstuk, drie in rok! Rimpelrok of plooirok, op de groei; ik heb er nog een foto van, met mijn zuster als bruidsmeisje, en echt, je ziet de opnaden duidelijk; ik geloof dat het juni 1948 was. Die jurken hebben lang dienst gedaan, elk jaar een ‘opnaad’ eruit; en later, als tiener, toen ik ging ‘tekenen’, zoals een tante het noemde, heb ik er een rok van gemaakt en gekeerd. Het was een mooie, zeegroene kleur in het origineel, maar toen inmiddels groen-grijs geworden, maar ik kon er nog geen afstand van doen, totdat de onderjurk beter te zien was dan de rok, zo dun was de stof geworden.

Als tienjarige wilde ik gaan zwemmen. Je sprak nog niet van een badpak maar van een ‘zwempak’, en dat kreeg ik niet van mijn moeder. Dus naar opoe. Die had een lapjeskast. Opoe, bijna tachtig jaar, vond het goed dat ik een zwempak maakte op haar handnaaimachine; de trapnaaimachine van moeder mocht ik toen nog lang niet gebruiken. Toen het klaar was, moest ik het nog showen ook! Maar het was van katoen, en dan die elastiek! Het zat mooi toen ik het voor opoe showde, maar in het Oude Maasje bolde het op en geen rek meer in de elastiek!