INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Jan Raap

Zowel mijn grootmoeder als mijn moeder gebruikte de hooikist, niet zozeer om
voedsel warm te houden maar om dat te laten nagaren. Dat betreft dus zaken
die, zoals mijn vrouw het formuleerde, zichzelf moeten maken zoals
erwtensoep, rijstebrij, pudding etc. Ook voor het oprijzen van deeg werd het
gebruikt.
Ik herinner mij dat ik tijdens de hongerwinter in Amsterdam (mijn vader was
timmerman en ik was toen 12 jaar) meehielp bij het maken van enkele kisten;
die werden gebruikt voor het nagaren van pulp van suikerbieten die vooraf op
een noodkacheltje waren gekookt zover als dat mogelijk was. Mijn vrouw zette
rijstebrij en griesmeelpudding inderdaad in het bed onder de dekens met de
kussens en de peluw er boven op. Maar, zegt ze nadrukkelijk, dat moet dan
wel een veren bed zijn want anders werkt het niet. Denk er ook aan dat heel
vroeger stromatrassen in gebruik waren, zoals ik nog heb meegemaakt in
militaire dienst.
Voedsel opwarmen was practisch niet mogelijk in de tijd dat er nog geen gas
was; probeer maar eens een kop erwtensoep op te warmen op een kolenfornuis;
dat lukt niet.
Wat in Uw rubriek i.h.a. onder zuinigheid wordt vermeld is inderdaad in de
meeste gevallen een kwestie van schaarste. Ik wil het gebruik van margarine
in plaats van roomboter thans kwalificeren als zuinigheid maar in de
hongerwinter aten we geen suikerbieten uit zuinigheid; er was gewoon niets
anders.
Maar als je inderdaad schaarse tijden hebt meegemaakt wordt je wel zuinig in
sommige dingen; ikzelf bijvoorbeeld ga eerst proberen afvalhout te vinden en
te gebruiken als ik iets wil repareren of maken; heel vaak bezoeken we met
succes de kringloopwinkel; dat komt omdat we de oorlog hebben meegemaakt. We
kunnen gewoon niets wegdoen.