INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Anna Leget

Een hooikist!! Ik heb er nog steeds een, die regelmatig gebruikt wordt voor het garen van rijst, peulvruchten en aardappelen in de schil (voor het maken van puree) enz.

Vuistregel is: slechts 1/6 van de aangegeven kooktijd aanwenden en  vervolgens de gesloten pan in de hooikist plaatsen gedurende 3 x die aangegeven kooktijd. Behalve gas of stroombesparing geen last van aanbranden!!

Ook gerechten warm houden lukt prima. Bijvoorbeeld soep warm maken en tot het opdienen in de hooikist plaatsen, bij een goede hooikist is de soep na 1 uur nog heet!!

Wanneer je havermoutpap maakt, roer dan de havermout door de kokende melk, plaats de gesloten pan in de hooikist en na een half uurtje ....smakelijk eten!!

Gieserwildeman stoofperen breng ik aan de kook, plaats ze 3 uur in de hooikist en herhaal deze procedure enkele malen tot ze mooi rood zijn. Geen uren sudderen op een laag pitje dus.

Een dikwandige piepschuim doos kan heel goed als hooikist worden gebruikt. Wel afplakken aan de buitenkant tegen verpulveren van het piepschuim en de pan, die de doos ingaat afdekken met bijv. een kussen. 

Ook een z.g. koeltas kun  je heel goed kunnen gebruiken als hooikist, het gaat er immers om , dat je de in de pan ontstane temperatuur vasthoudt!! Natuurlijk moeten de wanden van een hooikist heel goed geisoleerd zijn, evenals de deksel. Vandaar dat een pan midden in een bed zetten met veel dekens of dik dekbed eromheen OOK werkt.