INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Hanneke Derks

Het is hoogzomer. We kamperen in Frankrijk, middenin Bretagne bij een gehuchtje waar de kerk allang gesloten is, maar dorpscafe La Pomme wat suffig standhoudt. De camping is een groot landgoed met velden, vijvers, akkers en stukken bos. Het grote huis is vervallen, maar wordt stukje bij beetje opgeknapt. Omdat het immense terrein slechts weinig sanitaire voorzieningen telt, blijft het aantal gasten beperkt. Een diepvries, planken met kruidenierswaren en een mand voor het stokbrood maken samen met de kassa een winkeltje van het vroegere koetshuis.

Het is er bloedheet en doodstil en ik schrijf in de schaduw van de tent kaarten naar het thuisfront met daarop ‘Groeten uit het Aards Paradijs’. Twee meter verderop staat pal in de zon een kartonnen doos die met de boodschappen is meegekomen. In deze verpakking voor 24 dozen bisquottes huist een dikke pan gewikkeld in een stevige doek. De overgebleven ruimte in de doos is goed gevuld met hooi, dat her en der in bosjes van de velden is geraapt. In die dikke, oranje pan ligt een kip in acht delen samen met wortel, prei, tomaat, kruiderij en andere heerlijkheden in alle rust haar aroma’s prijs te geven aan de bouillon.

Het is onze avondmaaltijd: poule-au-pot. Met simpele middelen in de ochtenduren aan de kook gebracht, werd ze daarna voorzien van het goede smaakgezelschap. De rest van de dag garend in de hooikist a l’improviste kan ze vanavond op onze waarderende aandacht rekenen. Is het het buitenleven, de goede kwaliteit etenswaren of is het toch de langzame metamorfose in de hooikist die ons deze voortreffelijke smaak geeft? Stokbrood en een lik Amora-mosterd maken dit landelijke maal rond. Een mooi glas wijn erbij. Ik moet toegeven: we hebben mindere dagen dan deze gekend.