INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Jan van Son

Ik zat eind veertiger en begin vijftigerjaren op de kweekschool van de fraters in Tilburg.Ook daar was zuinigheid het devies.Om de mouwen van onze colberts te sparen droegen we studiemouwen.Dat waren korte mouwen van stevige stof gemaakt met elastiek erin.We gebruikten ze alleen als we in de studieklas aan het blokken waren.

Bij het ontbijt en de avondmaaltijd kregen we per 4 personen een pakje margarine. Daar moesten we 3 dagen mee doen. Als er een nieuw pak boter op tafel verscheen werd dat onmiddellijk in 4 gelijke stukken verdeeld. Je zorgde er wel voor dat je eigen stuk op een bepaalde manier gemerkt was als de maaltijd voorbij was. Zo liep je niet de kans om bij de volgende maaltijd opgescheept te worden met een kleiner stukje van een al te royaal consumerende tafelgenoot.

Op het noviciaat, waar ik ook enkele maanden mocht vertoeven, kreeg men maar één scheermesje per jaar. Als het bot werd moest je het slijpen door het aan de binnenkant van een glas op en neer te bewegen.

Baden was er niet bij. Een maal in de week mocht je je wassen in je chambrette met koud water en een washandje. Wel mochten 2 keer per week de voeten gewassen worden, dit keer met warm water in het zgn. voetenwaslokaal.