INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Jan Kerkhof

Koffie: Tijdens de oorlog en nog lang daarna zette mijn moeder voor zichzelf een voor die tijd sterke koffie. De dras van die koffie werd weer gebruikt om voor ons, de kinderen koffie te zetten.

Na de invasie vond mijn vader op zekere dag een sleepkabel waarmee door Amerikaanse transportvliegtuigen, zweefvliegtuigen werden meegevoerd. Het was een nylonkabel van ongeveer 40 meter lang en met een dikte van ongeveer twee en een halve centimeter. Langs deze kabel liep ook nog een rubberkabeltje wat waarschijnlijk gebruikt werd voor communicatie tussen het trekkende vliegtuig en het zweeftoestel, waarschijnlijk een horka.De nylonkabel hebben we met man en macht uit elkaar getornd totdat er stopgaren overbleef . Hiervan breidde mijn moeder sokken die onverslijtbaar bleken maar niet erg warm waren. Als de sokken tegen een hete kachel werden gehouden smolt het nylon en werden ze waterdicht en keihard.. Ook heeft mijn moeder er een trui van gebreid deze echter was enorm zwaar. Voor andere doeleinden werd het stopgaren ook nog in drieën gesplitst.

Het rubberkabeltje werd gebruikt om een devotielichtje voor een H Hartbeeld aan te leggen en verlichting op zolder.

We hadden een bedkruik welke gemaakt was van een granaathuls met een doorsnede van ± 10 cm.

Bij veel bruiloften welke destijds meestal thuis gevierd weden werden steevast parachutes gebruikt om een feestzaal op stal of schuur te creëren.

Klompen waar de ‘schulp’ van kapot was werden met ijzerdraad gerepareerd, later waren hiervoor ijzeren bandjes met pennen te koop.

Voor kinderen werd op stal of schuur een schommel gemaakt door een stuk dik touw met de uiteinden aan twee balken van de schelf vast te maken, onder werd een opgevouwen zak gelegd om het bibsje te beschermen. Wij noemden zo’n schommel een ‘Stuur’

Bij gebrek aan zaklampen en batterijen maakten we van een conserven blikje waar een gat in werd gemaakt en een stompje kaars in werd gezet een draagbaar lampje.

Bedden werden gevuld met haverkaf wat op een bedje van stro werd gelegd.

De zwoerd van spek of ham werd gebruikt om de houtzaag in te vetten waarmee kachelhoutjes werden gezaagd, zodat deze gemakkelijker door het hout ging, ook werden er de schaatsen tegen roesten mee ingevet.

Zwèvels (houtspaanders) werden gebruikt om met vuur van de ene kachel de andere aan te maken, en ook werd er de pijp met eigenteelt tabak mee aangemaakt.

Van melk werd met azijn en nog iets smeerkaas gemaakt het recept hiervan heb ik echter niet meer.