INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

AV (Tilburg)

Bad

In ons gezin met 8 kinderen zonder douche in huis, gingen wij één keer per week in bad. Dat gebeurde in de teil in de keuken waar wij om beurten in gingen tot ± 4 of 5 personen. Als het water te koud werd deed moeder er nieuw water bij. Hierbij gebeurde het ook wel eens dat een van de kinderen in het bad geplast had. Dat was geen beletsel om de volgende er toch in te zetten.

Andere pijnlijke situaties deden zich voor dat als je in bad zat er toevallig net een buurjongetje, of erger nog, een buurmeisje achterom de keuken binnenkwam.

 

Beleg

Vier sneden brood met een halve haring waren op vrijdag niet alleen heel gewoon, maar ook erg lekker. Ook een half ei was genoeg voor vier sneetjes.

 

Deken

Wij hadden geen CV in huis. Tot mijn 20 jaar heb ik het altijd heel normaal gevonden om in de winter als het koud was, mijn jas over me heen te leggen als ik in bed lag. Dat gold voor alle 8 kinderen. Toen zijn we verhuisd naar een huis met CV.

 

Fiets

Met Sinterklaas kreeg ik een fiets. Het was duidelijk geen nieuwe. Ik was 10 of 11 jaar. Er hing een kaartje aan en een pakje sigaretten. Dat moest worden bezorgd bij een neef aan de andere kant van de stad, die Sinterklaas geholpen had bij het aanschaffen van de fiets.

 

Kleding

Het uittrekken van gebreide truien om ze nadien opnieuw te breien, eventueel samen met andere kleuren wol, was iets wat wij heel normaal vonden. Bij kennissen bij ons in de buurt, zag ik de moeder dat ook doen, maar samen met de wol breidde zij er nylondraad bij om de trui steviger te maken.

 

Speelgoed

Mijn vader was niet handig met hamer en zaag. Met Sinterklaas maakte hij wel voor de kinderen soms speelgoed. Een garage van triplex. Bodem, twee zijwanden en een achterwand en een dak wat iets uitstak. Alles in één kleur groen geverfd. Hetzelfde groen waarmee ook het kippenhok was geschilderd.

Mijn broer kreeg een "paardenstal". Die had mijn vader ook gemaakt. Zag er bijna zo uit als de garage alleen iets hoger en het dak was enigszins schuin. Ook geheel in hetzelfde groen.

Mijn broer wilde helemaal geen paardenstal, maar mijn ouders praatten zo op hem in, dat hij op 5 december zelf nog in de schoorsteen ging roepen dat hij wel een paardenstal wilde. De volgende morgen stond hij al op tafel. Dan moest Sinterklaas toch wel echt bestaan. Bij de garage hoorden dan twee autootjes en bij de paardenstal twee paardjes.