INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Ca. Goossens-Wagenaar (Vught)

 

Heerlijk om alle zuinigheids-trucjes te lezen en zéér herkenbaar.

In deze luxe wegwerpmaatschappij komt het de jongeren als haast ongeloofwaardig voor.

Met Sinterklaas kregen bij ons de meisjes een "luxe" stel ondergoed cadeau van het merk Hollandia. Bij mijn weten was in de vijftiger jaren dit merk "je van het". Verder schoolbenodigdheden en een chocolade letter toe. Ik wilde liever i.p.v. dat ondergoed (dat toch niemand zag!!) iets anders, maar daar viel niet over te praten. 'Praktische cadeaus' was het devies, en niet van die rommel of flauwekul, zoals mijn moeder dat zag.

Het nuttige en praktische heb ik gedeeltelijk wel overgeërfd van mijn moeder. Bij ons kregen de kinderen ook vaak nuttige, educatieve cadeautjes. Lego, beukenhouten blokken en andere zaken, waar ze hun fantasie bij moesten gebruiken om er iets van te maken. Ik kocht b.v. ook een mooi slank meisjespopje en maakte daar een hele garderobe bij - i.p.v. een barbiepop, waar ik nooit zo  weg van geweest ben-. 

Eenmaal heb ik me laten verleiden tot het geven van meer en goedkoper speelgoed, zoals b.v. opdraaiautootjes, muizen, e.d..

De reden daarvoor was, dat onze kinderen zagen, dat in de buurt een gezin veel van dat soort spul op de tafel had staan op Sinterklaasmorgen, en zij mij vroegen waarom Sinterklaas bij hen méér cadeautjes bracht dan bij ons.

Uiteindelijk bleek, dat ze vrij snel gingen spelen met het hen gegeven meer educatieve speelgoed dan het (goedkopere) opdraaispul e.d.