INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

A. Andrean-Schalken (Vlijmen)

 

In mijn kindertijd (ik ben van 1939) werd er door meisjes nogal wat "gebreje". Wij, mijn twee oudere zusjes en ik, kregen eens van de Sint ieder één knot wol, maar verschillend van kleur. Roze, wit en blauw. De bedoeling was dat ieder van zijn eigen knot drie bolletjes maakte. Door onderling te ruilen had daarna ieder een roze, een wit en een blauw bolletje.

 


- 19 augustus 1946. Duidelijk te zien zijn de reparaties van oorlogsschade aan de gevel. De kozijnen en de voordeur waren blijkbaar minder belangrijk. In de 'soldatenpakjes': 2e van links: Frans; 2e van rechts: Cor; 3e van rechts Johna. Broer Christ (achter onze Pa) is in dienst. Rechts naast ons moeder sta ik! Een week later werd ik 7 jaar! -

 

Kort na de bevrijding kreeg mijn oudste zus, die coupeuse was, de beschikking over enkele soldatenuniformen. Die werden gewassen, compleet losgetornd, gekeerd en geperst en keurig vermaakt tot windjack met bijpassende korte broek voor drie van mijn broers.

Een gat in een aluminium of geëmailleerde pan werd gedicht d.m.v. een stop, bestaande uit twee aluminium schijfjes waartegen een schijfje asbest (!) zat. In het midden hiervan zat een rond gaatje waar een schroefje met een moertje in paste. Eèn schijfje ging boven het gat op de bodem, het andere aan de onderkant van de pan; schroef je erdoor en vastdraaien. Zo kon de pan er weer een tijdje tegen.