INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Han van Meegeren (Goirle)

Buitenband repareren

Had je vroeger een doorgesleten buitenband op je fiets, dan werd die niet direct vervangen. Je sneed uit een nog verder versleten buitenband die ergens in de schuur hing een stuk, en legde dat tussen de buiten- en binnenband. Zo kon je weer een hele tijd vooruit.

 

Paneermeel

Een pakje paneermeel stond bij ons thuis nooit in de keukenkast. Maar op de keldertrap hing een linnen zak waar het oude verdroogde brood in bewaard werd. Was het helemaal hard, dan werd het in deze zak fijngeknepen tot paneermeel.

 

Schop van mijn moeder

Mijn moeder is nu zesentachtig jaar en in haar schuurtje staat de steekschop. Deze schop is nog van mijn opa geweest, die van die lampen. Als je bedenkt dat mijn opa al lang overleden is en zelf negentig geworden is, kun je je voorstellen dat die schop al wat grond omgespit heeft. Ik schat dat zo’n schop nieuw een lengte heeft van zo’n zestig centimeter. Die van mijn moeder is nu zo’n 12 a 13 cm. Hij doet nog steeds dienst.

 

Boterham met tevredenheid

In de jaren zestig logeerde ik verschillende malen bij mijn tante Wies in Venlo. Tante Wies was een vrijgezelle zus van mijn vader, onderwijzeres en pittig van aard. Ze was in het bezit van een elektrische breimachine en breidde bij elke logeerpartij een trui op maat om mee naar huis te nemen. Tevens kreeg je steevast een rapport mee naar huis. Een cijferlijst met daarop gedrag, behulpzaamheid enz., met daaraan gekoppeld een cijfer van 1 tot en met tien. Kom daar nog eens om. Maar goed, de zuinigheid. Bij elke broodmaaltijd mocht je een boterham hartig, een boterham zoet en dan slechts een boterham met tevredenheid. Toen zij dat de eerste keer aan mij mededeelde tijdens het ontbijt wist ik niet wat zij bedoelde. Van thuis uit kende ik dit fenomeen niet, hetgeen tante Wies verbaasde. Zij legde mij uit dat vanaf de derde boterham, er geen beleg meer op mocht.