INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Willem Jonkergouw (Tilburg)

Al in de oorlogsperiode 1940-1945 was dat al zo denk ik Of misschien wel vooral toen, in tijden van schaarste. Wanneer er een kookpan lek ging kon die worden gerepareerd en wel op zeer speciale wijze:

Men neme een emaillen pan, of nog liever van aluminium, en bevestigt aan de binnenkant een rond aluminiumplaatje voorzien van een laagje asbest met een gaatje erdoorheen. Eenzelfde dun aluminiumplaatje eveneens met asbest aan de onderkant, komt aan de buitenkant van de pan. Nu vanaf de buitenkant een schroef erdoor, een moertje aan de binnenkant en zo strak mogelijk aandraaien zodat de pan waterdicht is, en klaar is Kees! Hoe gezond of ongezond dat was wisten we toen nog niet.

In onze grote woonkeuken hadden wij rond deze tijd [oktober-november] wintermatten i.p.v zomermatten liggen. De wisseling vond zo rond deze tijd plaats. Pas na de grote schoonmaak met Pasen kwamen er frisser gekleurde of nieuwe keukenmatten te liggen. De wintermatten waren dikker en donkerder van tint. Ze moesten ook in de winter het vuil van negen paar voeten kunnen doorstaan zonder dat dat al teveel opviel..

Gordijnen, spreien maar ook gehaakte tafelkleden werden na het wassen gesteven en weggebracht naar een stijfster. Ons moeder was daar erg zuinig op maar af en toe dient zoiets gewassen te worden. Die spande de gordijnen na het stijven kletsnat op en spijkerde die met heel kleine koperen spijkertjes op een grote plaat of tafel precies zó vast dat het door de grote spanning weer precies keurig in patroon opdroogde!