INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Willem van Riel - De jas

We hadden een groot gezin, maar hebben nooit honger geleden. We hadden thuis een boerderijtje. Dus groenten en aardappelen genoeg. En in november werd het varken geslacht.

Maar dan nu de jas. Ons moeder had door Hanneke, onze naaister, een jas van waarschijnlijk mijn oma, laten vermaken voor mij. Toen het kouder werd kreeg ik hem aan, naar de bewaarschool toe. Ik was er best trots op, een lekkere warme, wel wat zware jas voor een manneke van 5 jaar. Maar niemand kon zien dat hij niet nieuw was, dacht ik tenminste.

Dus trots vertelde ik dat mīn moeder een jas had gekocht voor mij (het kan zijn dat mīn moeder me dat verteld heeft omdat ik hem anders niet aan wilde, maar dat weet ik niet meer). Maar de verwachte reactie kwam niet. Ze begonnen te lachen en wezen naar de knopen. De stand van de knopen en knoopsgaten lieten duidelijk zien dat het een meisjesjas was. Ik schaamde me diep, maar de jas was de enige die ik had. Dus moest ik hem aan blijven houden die winter. Ik ben er nog veel om uitgelachen.