INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

J. Janssen-Timmermans (Boxtel)

Uw rubriek heeft mijn aandacht, hoewel ik de indruk heb dat u de zuinigheid wat in het negatieve trekt. Vandaag het pijpestrootje; waar zou die man zijn pijp dan mee moeten schoonmaken; de veer van de kip was ook erg geschikt… ja, en….? Wat je zomaar kunt plukken is toch niet gek. U hebt vast wel van cocosmatten gehoord, sisal touw, ook natuurproducten als zeegras in stoelen, hout voor meubels. Is dat gek?

Het was niet altijd zuinigheid; er was vroeger niet zo veel materiaal, en tijdens de bezetting níets. Een ouwe trui om uit te trekken was nog iets, en nog beter dan het oorlogsgaren. Van twee paar sokken één paar breien: ik zou het liever creatief noemen. Armoede maakt creatief.

De stoep schrobben met het waswater, is dat zo vreemd? De milieuverenigingen en de overheid misschien, zullen er blij mee zijn als we het weer gaan doen!

Zijn er nog mensen die van oude autobanden fietsbanden kunnen maken? Paaltjes worden er nog wel van gemaakt; hergebruik, zuinig, creatief?

Als ik de plastic zak waarin ik groenten meebreng van de groenteman gebruik als pedaalemmerzak, wat ben ik dan: zuinig, een pin, milieubewust, noemen we het hergebruik of creatief?

Mensen die mooie kaarten maken van theezakjes, de mooie binnenkanten van gebruikte enveloppen, gebruikte kaarten, is dat creatief of zuinig?

Vroeger was er of geen geld of geen materiaal, en ook geen bijstandsuitkering, geen wao, geen aow, geen vut, en noem er nog maar een paar. Geen werk, dus geen geld, dus armoe, zelfs niets om zuinig op te zijn in veel gezinnen.

Het ABC van de zuinigheid in het Brabants Dagblad zie ik als een handleiding voor milieubescherming.

Maar ik heb nog iets voor u.

Mijn grootvader was erg aan zijn borreltje gehecht. Toen het voetje van het glaasje brak, maakte hij er ’n houten garenklosje aan. Dat was wel zuinig, denk ik, maar ook creatief. Mijn vader heeft hetzelfde met een borrelglaasje gedaan en dat is nog bij mijn zus in de kast.