INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over hoe zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Riet Schipperheijn

Hoe oud is Ed schilders ? Ik ben geboren 4 jaar voor de oorlog en kan me die tijd nog haarscherp herinneren. Was de oudste dochter van 8 kinderen, vader was schoenmaker en we woonden in een klein dorp ten westen van Tilburg. Een klein huisje met grote tuin waarin een varkensstal en kippenhok. Zelf varkens slachten (stiekem) en bloedworst, zult en balkenbrij maken vond ik dus heel gewoon. Ik maak trouwens zelf nog steeds onze eigen balkenbrij.

Vader was "meester" in het doorslaan van een gekookt ei (met in elke helft evenveel dooier) dat we dan moesten opeten met 4 sneden brood. De rest van de boterhammen waren "belegd" met wat suiker. 2 jaar na de oorlog stonden er in de kelder nog weckflessen met ingemaakt varkensvlees. Het huis rook niet naar gewassen poepluiers (we hadden een grote koperen wasketel in de bijkeuken) maar wel naar gekookt varkensvoer!

Moeder was zeer handig in het uittrekken van oude truien (soms gekregen) en maakte daarvan nieuwe truien of jurkjes. De rok zette ze er apart aan, dan kon aan het lijfje nog een stukje worden gezet als de jurk te kort werd. Mijn jurk voor de Plechtige Communie had Moeder gemaakt van een overhemd van Vader. Blauw met witte streepjes.

Een gehaakte sprei werd uitgetrokken en daar droegen de meisjes onderbroekjes van met aangehaakte puntjes.

Mijn broertjes (5) hadden ieder een eigen taak zo gauw ze daartoe groot genoeg waren. Kolen scheppen, gras voor de konijnen snijden en het hok schoonmaken. De kippenkooi omspitten en de groentetuin vrij houden van onkruid b.v. Ook werden ze ingezet bij het tuinbonen polen, spersieboontjes schoonmaken e.d. in de wecktijd.

Aan fietsjes werd toen niet gedacht. Wel knutselde vader een paar stelten, bracht van een bezoek aan Tilburg een sterk springtouw mee en vulde een leeg schoenpoetsdoosje als schuivertje bij de hinkelpot. We speelden met lege havermoutdozen en een houten lepel in de zandbak. Ik had toen en ook nu nog geen onaangename herinneringen aan die tijd. We leefden gezellig samen, knus met 3 meisjes in een klein slaapkamertje en de jongens op de open zolder. Gingen eens per jaar met de bus naar Opa en Oma in Tilburg en Waalwijk. Zondags 2x naar de kerk en 's middags allemaal samen wandelen. We weten nu, en dat hebben we toen geleerd, wat zuinig zijn is. Bovendien zijn we allemaal even handig. "Klein geleerd, oud gedaan".

Riet Schipperheijn