INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over hoe zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

J.M. Loenen

Reagerend op Uw artikel in het blad  van 23 September, vraag ik me af, waar deze Journalist zijn informatie vandaan heeft.  Ik ben zelf van 1923, dus heb wel enige ervaring zou ik denken. Als je een of ander iets moest maken , was er geen doe het zelf zaak zoals tegenwoordig waar je alles kant en klaar kon kopen, dus was je wel gedwongen om alles te bewaren, wat maar bruikbaar was. 

Dennenappels;, als kind als we gingen wandelen,of fietsen de bossen, in was het een leuk spelletje dennenappels rapen. Wie de meeste of het vlugste een zak vol had. Thuis was het weer leuk speelgoed, of versiering voor Kerst, zoals heden ten dage nog steeds gedaan wordt  en uiteindelijk zullen ze heus wel in de kachel terecht zijn gekomen.

Kleren door schuiven naar jongere broers of zussen, was toch heel gewoon als het niet versleten was. Tegenwoordig ruilt de jeugd kleding als ze er op uit gekeken zijn, en de second hand shops  worden druk bezocht door de jongere, zelfs de elite in Den Haag maakt daar gebruik van. Is er dan wezenlijk zoveel veranderd? Nylon kousen, pas na de 2e  W.O. in Nederland gekomen, duur en schaars en het was heel vanzelfsprekend, dat ladders opgehaald werden, want zo dun en zo goedkoop  als ze  nu zijn waren ze niet.

Maandverband was uitsluitend van stof beschikbaar, badstof was een luxe en oplosbaar bestond helemaal niet., om maar niet te spreken van Pampers. Katoenen luiers, moest je wel wassen. Het was zelfs zo , dat in 1949 toen ik van de eerste in verwachting was, alles nog op de bon was , je kreeg zeggen en schrijven een bon voor 6 luiers, wat katoen voor hemdjes te breien en dat was het.

Of broodpap een zuinigheidsproduct was, ik weet het niet. Er was in ieder geval geen kant en klare pudding, Yoghurt, kwark en wa t er tegenwoordig aan luxe toetjes te koop is., bestonden eenvoudig weg niet. Mijn moeder  maakte wentelteefjes, ik deed het, mijn dochter deed het en heden ten dage vinden ook de kleinkinderen het  nog maar wat een lekkere tractatie.

Diepvries bestond niet dus als je in de winter eens wat anders wilde eten als de ge-eikte  koolsoorten, moest je wel  via inmaken zorgen voor wintervoorraad. Vlees inmaken was niet nodig, want het hele jaar door was er volop vers vlees. In de oorlog was je gelukkig als je eens een half varken kon kopen of ruilen., maar dat waren heel speciale omstandigheden. Bloedworst wordt vandaag de dag ook nog gemaakt en balkenbrij , en is min of meer  traditionele winterkost. Vlees deed je niet in Keulse potten, maar eieren wel, want die waren er alleen als de kippen aan de leg waren, dus 's winters waren ze schaars. Kalkeieren kon je goed bakken en gebruiken in gebak.

Vlees kon je wel pekelen, net als de slager nu nog doet, om het te roken, te koken  of te laten drogen. Tegenwoordig wordt dit allemaal fabrieksmatig gedaan.

Een kinderfiets met blokken aan de trappers, was niet vernederend, hoe komt U er bij. Iedereen was allang blij  als hij een fiets had. Het was toen geen wegwerp maatschappij, zoals heden ten dage. Ook zie ik nog altijd dat in de families fietsen door gegeven worden  aan kinderen van familie of vrienden. Ik zie trouwens niet in, wat hier voor vernederends  aan is.          

De jongelui van tegenwoordig, geven toch ook baby uitzetten door,  en vinden dat maar heel gewoon. Natuurlijk  kopen ze ook nieuwe dingen, maar zo werkt dat nou eenmaal. Ik vind de stelling zuinigheid, die U hier poneert, absoluut niet goed. U moet alles wel in  de tijd plaatsen, waarin we toen leefden.

Ik zit nu als 79 jarige ook achter de computer die ik van mijn zoon gekregen heb. Is  dat zuinigheid? Neen het is de interesse om het te leren., en het spreekwoord luid toch, op een oude fiets moet je het leren. Zo werkt dat, nu eenmaal.

Als laatste het recept voor wentelteefjes bij ouderen vast wel bekend:

Halveer sneetjes casinobrood, diagonaal. Klop eieren los, zonodig met melk en bloem. Haal de halve sneetjes door het mengsel, Boter in de koekepan aan beide zijde licht bakken. Warm opdienen met suiker. Eet smakelijk.

J.M. Loenen