INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Marijke de Wit

Hoezo zuinigheid? Ze moesten ook wel. Ik kom uit een gezin van 9 kinderen,. 6 Meisjes en 3 jongens.

Daar hebben (met zoveel meisjes) veel eigengemaakte (met 2 knoopsgaten) "kniewarmers" ofwel maandverbanden aan de waslijn gehangen.

Eenmaal in de week wassen met een keteltje warm water en dan mocht je je ook verschonen. Je onderbroek draaide je iedere dag om bij wijze van spreken.

Van mijn vaders broeken werd weer een lange broek gemaakt voor de meisjes en ik was ook vaak de gelukkige!

Een jurk van mijn grote zus (die veel slanker was als ik) dus met gevolg dat ik er meer in hing als aanhad.

Op vroege leeftijd (10 jaar) al ongesteld. Een kniewarmer per dag anders hadden de andere zussen niets.

Van krantenpapier werd closetpapier geknipt; keurige vierkantjes welke aan een vliegertouwtje in het toilet werden gehangen (met als gevolg zwarte gleuven).

De ijspegels hingen in de winter aan je dekens. Daarom kregen we vaak nog winterjassen over ons heen om warm te blijven.

In de keuken hadden wij een potkacheltje waarop we, voor we naar bed gingen, een baksteen mochten opwarmen en deze werd later in een krant gepakt. We namen deze dan als kruik mee naar bed.

Toen we klein waren mochten we iedere zaterdag in de teil op de wasbok in de keuken. Natuurlijk allemaal wel in hetzelfde water!!!

Borstvorming kreeg ik al vroeg en dan mocht ik een B.H. van mijn grote zus aan. Nu ja veel te groot natuurlijk.

Drie sneden brood met boter en suiker. Nog meer honger? Dan de rest maar met tevredenheid (alleen margarine).

Als mijn moeder aardappels bakte legde ze het margarinepapiertje over de aardappels, zodat de boter tot de laatste restjes werd opgebruikt!

Mijn vader verzoolde ook zelf onze schoenen op de leest.

Bij gebrek aan een koelkast werd de zuur geworden melk niet weggegooid maar in een schone theedoek opgevangen en aan de waslijn gehangen om uit te druipen en dan werd dit gebruik als broodbelegsel met suiker.

Vrijdags visdag? Dat had je gedacht!! Het werd een heerlijk bord met grutten! Een onsmakelijke brij waar je lepel in bleef staan, doch je bord moest leeg. Zo niet dan kreeg je de volgende dag geen gebakken grutten van het restant van de vorige dag (en daar zat dan een lekker bruin korstje op en werd gegeten met suiker).

Op een kinderfiets met bloktrappers heb ik eveneens gereden en als ik daarvoor te groot was werd dit fietsje weer naar de volgende doorgeschoven.

Het zuinige recept: Grutten

Recept voor circa 4 personen

1 liter karnemelk; melk; taptemelk; 125 gram grutten, iets zout; stroop of bruine suiker (boter)

De koude karnemelk met grutten onder af en toe roeren aan de kook laten komen en zachtjes gedurende ongeveer 10 minuten door laten koken, of de grutten in de kokende melk of taptemelk strooien en de pap onder af en toe roeren 10 minuten zachtjes door laten koken.

Opdienen met bruine suiker, liefst stroop en indien mogelijk een klontje boter door de pap mengen.

Met vriendelijke groeten.

Marijke de Wit (natuurlijk hebben wij allen hiervan niet geleden).