Print deze pagina van
 
INHOUD KNUTSELEN
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

 

Zelf speelgoed knutselen - Reacties
Stuur ons uw verhaal over hoe u vroeger zelf speelgoed knutselde
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Zelf stelten maken


A.J.A. Sprokholt (Uden)

Maak in 2 grote, lege conservenblikken 2 tegenover elkaar liggende gaatjes in de dichte kant. Steek touw door beide gaatjes en knoop uiteinden aan elkaar. Stap op de blikken en lopen maar.


Johan Mudde

Van twee conservenblikken maakte je stelten. In elk blik twee gaatjes tegenover elkaar bovenaan de open kant en daardoorheen een rondlopend touw dat zo lang was dat je met het touw, staande op de blikken, die tegen je schoenen aan kon trekken. Zo lopen. Bij ongelijke grond klapte een blik weleens dubbel. Schrijnende schaafwonden.

Echte stelten maakte je van twee dikke latten van twee meter lang. Een stuk dikke plank van ongeveer 30 cm lengte zaagde je diagonaal door en elk stuk werd op een lat gespijkerd, de punt naar beneden. De hoogte waarop, hing af van je moed. En je liep niet op je stelten met je handen voor je uit, maar de latten achter je schouders en tussen je gekromde armen en je lijf, de handen naar achteren gericht met de duimen naar voren. Maar gewoon steltlopen was al gauw niet leuk meer. Dus ging je steltvechten. Door met het ondereind van de stelten tegen de stelten van je tegenstander te schoppen en met je schouders te duwen en je tegen hem aan te laten vallen, probeerde je hem van zijn stelten af te gooien. En wederzijds natuurlijk. Wie het eerst de grond raakte had verloren. Kon ook met meer tegelijk, dat was pas lachen. Geschaafde knokkels en koppen (en kapotte stelten).