Print deze pagina van
 
INHOUD KNUTSELEN
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

 

Zelf speelgoed knutselen - Reacties
Stuur ons uw verhaal over hoe u vroeger zelf speelgoed knutselde
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Zelf pijltjes maken & bessen schieten

Fons Goudsmit


Pijltjes

Met behulp van een elektriciteitsbuis schoten wij pijltjes die gemaakt werden van papier. In mijn tijd waren dat aanvankelijk nog rode ijzeren buizen. Later waren die er ook van plastic.

Van oude tijdschriften, TV gidsen of telefoonboeken, werden smalle repen geknipt, gesneden of gescheurd. De reep houd je vast tussen wijsvinger en middelvinger. Een klein beetje steun van de duim. Met de andere hand wikkel je hem als het ware enkele keren om je wijsvinger. Met wijsvinger en duim houd je dan het open eind vast en met de andere hand trek je aan het laatste stuk van de reep papier tot een soort puntzak ontstaat. Dan rol je met beide handen de "pijl" op tot het laatste stuk waarna je die met kits vastplakte.

Je paste vervolgens of hij in de buis kon. Als hij te dik was scheurde je er een stukje af. In de buis stoppen, diep ademhalen en met kracht uitblazen.

Het doel waarop je mikte waren behalve personen, willekeurige voorbijgangers of juist alleen bekenden. Maar ook openstaande ramen van slaapkamers e.d. Als je met een groep was, was het een sport om er zoveel mogelijk naar binnen te schieten.

Doordat er een stevige punt aanzat kon dat best zeer doen als je er een tegen je gezicht kreeg. Ik heb er zelf ooit een in mijn oog gehad wat tot een operatie heeft moeten leiden. Gelukkig geen blijvend gezichtsverlies, maar ik zie daardoor af en toe nog steeds kleine "wolkjes" alsof er iets net voor mijn netvlies zweeft.

De pijltjes werden meestal gemaakt en meteen weggeschoten anders hield het speeksel niet. Soms maakte je thuis een voorraadje door de punt met plakband vast te maken.

Een enkeling, gelukkig niet veel, deden wel eens een speld in de punt. Dat zoiets gevaarlijk was is natuurlijk duidelijk.

De wat meer inventieve knutselaars, maakten soms van de buis een soort geweer, door er een vizier op te zetten. Een of twee korte stukjes van de buis er boven en soms ook een handgreep van hout er onder.


Bessen schieten

Bij het lezen van de bijdrage voor de proppenschieter, bedacht ik dat wij ook met bessen schoten c.q. bliezen.

Wij gebruikten daarvoor lijsterbessen. Tenminste zo noemden wij die. Deze groeien in trossen en worden uiteindelijk voorrood tot oranje. Wij schoten er mee als ze nog groen waren.

We namen er een in de mond. We zetten een stukje tuinslang aan de mond en met heel diep ademhalen en een korte krachtige stoot lucht kon je er behoorlijk ver mee schieten. Of als je doel dichtbij was, heel hard iemand mee raken.

Je moest tevoren wel uitproberen of hij er goed doorkon, anders was dat niet prettig bij het uitblazen. Overigens was het "jatten" van die bessen ook een sport. Die groeiden namelijk altijd in de tuinen van de mensen die liever niet hadden dat je daar kwam.

Je kon daarvoor ook kersenpitten gebruiken, maar die waren nog moeilijker te jatten.