Print deze pagina van
 
INHOUD KNUTSELEN
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

 

Zelf speelgoed knutselen - Reacties
Stuur ons uw verhaal over hoe u vroeger zelf speelgoed knutselde
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Zelf een pijl en boog maken


Peet van der Horst de Laat (Esch)

Waar wij nooit genoeg van konden krijgen, dat was de pijl en boog. Van mijn zeer speelse vader leerden wij hem maken.

Een goeie pijl en boog was gemaakt van een recht stuk wilgenteen (tak van een wilgenboom). Als ik me goed herinner moest de wilgentak daarvoor eerst een tijd in het water gelegd worden om goed taai en soepel te worden. Anders brak hij nog al eens en kon je hem niet mooi gelijkmatig spannen.

Aan de twee uiteinden maakte je daarna met een mes een inkerving. Over de ene inkerving bond je dan een touw (b.v. vliegertouw) vast. Dan trok je met het andere uiteinde van het touw de wilgentak krom, totdat hij goed gespannen stond. De boog werd dan op de andere inkerving met het touw vastgezet.

En dan de pijlen: aan de waterkant sneed je een stel mooie recht rietstengels van het vorige jaar af (gedroogde dus). De dunnere bovenkant sneed je recht af. Verder had je een stukje vers vlierhout van plusminus 7cm lang en 1 1/2 cm dik nodig. Omdat het merg van dat hout mooi zacht is, kon je dat op de rietstengel drukken. De onderkant van de rietstengel kreeg een V-vormige inkeping, waardoor je de "pijl" op het touw van de boog kon zetten.

 


 

Johan Mudde

het voorjaar is de goede tijd voor het maken van een boog. Flinke dikke tak van driekwart meter of langer afsnijden en zijtakken wegnemen. Aan beide zijden rondom iets insnijden. Touw in de inkeping aan de ene kant strak vastsnoeren. Die kant dan op de grond zetten en de tak een eind doorbuigen en het touw strak in de andere inkeping vastbinden. Loslaten en de boog is gespannen. Van het dikke eind van rietstengels maak je de pijlen. Die moeten minstens drie keer zo lang zijn als de afstand van touw tot boog en aan de kop verzwaard door er een spijkertje in te duwen. Kop er af en punt bijvijlen. Pak de boog met de linkerhand in het midden vast en leg een pijl op de wijsvinger. Horizontaal of verticaal maakt niet. Houdt duim en wijsvinger van de rechterhand om het touw van de boog en pak daarmee de pijl vast, trek met de pijl het touw naar achteren en laat snorren. Veiligheidsbrillen waren er niet maar het deksel van de wasketel of vuilnisbak een betrouwbaar schild.