Print deze pagina van
 
INHOUD KNUTSELEN
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

 

Zelf speelgoed knutselen - Reacties
Stuur ons uw verhaal over hoe u vroeger zelf speelgoed knutselde
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Zelf een kiekkast en een trekpop maken

P.D.M. Pijnenburg


Uw oproep maakt op mijn 82ste nostalgische herinneringen wakker aan een 'loze kiekkast' die ik als kind maakte. In een hoog sigarenkistje (50 sigaren?) maakte ik in de korte kant een kijkgaatje. Ik knipte van ansichtkaarten figuurtjes uit die ik in het kistje plakte. Binnen de andere korte kant plakte ik een mooi panorama. Op de bovenkant met de klep open, plakte ik rood vliegerpapier. Door het gaatje had je dan een fraaie inkijk. Dat mochten mijn vriendjes voor 1 cent doen.

Er waren grotere jongens die niet wilden betalen maar toch kijken, en die trokken de loze kiekkast uit je handen. Dan deed je nog gauw de deksel dicht, wat volslagen duisternis tot gevolg had. De meesten doorzagen de truc niet en gaven de kiekkast mopperend en scheldend terug.

Ook maakte ik een beweegbare pias.

Een romp met hoofd en losse armen en benen, alles uit karton. De voorkant was fraai met kleurkrijt beschilderd. Aan de achterkant werden de vier ledematen, doorboord met touwtjes, bewegend opgehangen. Door aan een lang touwtje dat aan alle vier de ledematen was bevestigd te trekken, gingen armen en benen omhoog. Ik leerde het van mijn vader (1884-1962) die het uit zijn eigen jeugd kende.