INHOUD COMMUNIE
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

Mijn Eerste Heilige Communie
Stuur ons uw verhaal over
uw Eerste Communie-dag
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Wil van den Hout (1947)

Hier een voorval dat ik na 56 jaar nog steeds niet vergeten ben.

Het was in die tijd dat in de kindermis 's morgens om half 8, de jongens en de meisjes in de kerk sterk gescheiden werden en dat de meisjes verplicht waren om een muts of hoedje te dragen in de kerk.

Ik was 8 jaar, en het was de gewoonte net na de oorlog om de kleren van de oudste over te dragen aan de jongere, en die jongere was ik.

Die bewuste morgen dat we naar de kerk moesten regende het pijpenstelen.En zodoende werd ik door mijn moeder aangekleed met een cape van mijn oudere zus. Die cape was voorzien van een muts met daarin een elastiek die daardoor bijna heel mijn hoofd omsloot.

In de kerk aangekomen liep ik automatisch naar de linkerkant waar de jongens zaten, en stapte al in de bank. Plotseling werd ik aan mij arm getrokken door een non, en met een harde duw werd ik aan de aan de kant tussen de meisjes geplaatst. Daar zat ik dan. Hoe kon zoiets gebeuren. Toen kwam ik er ineens achter dat die muts van die cape nog om mijn hoofd geklemd zat, wat nu.

Om hier de gehele mis tussen de meisjes te blijven zitten leek mij helemaal niets. Toen waagde ik het erop, ik stond op en in de middengang, in de scheiding van jongens en meisjes, trok ik voordat die non die schuin achter mij zat opsprong die muts van mijn hoofd, en schoof ik tussen mijn kornuiten van mijn sekte in.

Ik geloof niet dat die non zo'n snelle gedaanteverwisseling van een meisje naar een jongen heeft meegemaakt.