INHOUD COMMUNIE
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

Mijn Eerste Heilige Communie
Stuur ons uw verhaal over
uw Eerste Communie-dag
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Mientje Bevers - Van den Brand (1948)

In 1942 ben ik geboren in Dinther, dus mijn communie zal ik in 1948 gedaan hebben. Ik had graag een wit bruidsmeisjesjurkje gehad, maar dat mocht schijnbaar niet van de pastoor. Het werd een roze satijnen jurkje met witte bontjes op de schouder en onder aan de rand. De lap stof was schijnbaar ergens goedkoop op de kop getikt, want veel was er toen niet. Een nichtje van mij zou de jurk maken, de avond voor het feest was hij pas klaar, dat was heel spannend.

Mijn jongere zusje had ook een nieuwe jurk,een met ruitjes, we kregen meestal dezelfde dingen.

Ik mocht niet alleen op de foto, dus wij samen op de communiefoto, zij met haar blauw ruitjesjurkje en ikmet mijn lange roze jurk, wat ik eigenlijk niet zo leuk vond.

Als je klant was bij de bakker mocht de communicant 'morgens komen eten, broodjes krentebollen worstenbroodjes en nog meer.Dus mijn moeder zei, dat ik dat maar moest doen, dat was goedkoop voor thuis.Ik heb wel nog cadeautjes gehad, dejeuneetje, dat ging in de kast en bleef daar staan, wijwatervaatje, schilderijtjes, van de veertien engeltjes, heb ik nog.

Het jaar daarna deed mijn zusje haar communie. Ze krreg dezelfde jurk aan.

We gingen naar Den Bosch met de bus om echte communiefoto's te maken .

De jurk werd ingepakt in een doos, was erg gekreukt, zag je naderhand.

Mijn zus Ria op de foto, ze moest naar de muur kijken waar een grote plaat van Jezus hing. We waren daar nou toch, ik moest ook op de foto, dezelfde jurk aan, was natuurlijk bijna te klein, voor mij was het een jaar later, maar ik had dan toch ook een echte communiefoto.