INHOUD COMMUNIE
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

Mijn Eerste Heilige Communie
Stuur ons uw verhaal over
uw Eerste Communie-dag
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Annie Kerkhofs

Heel herkenbaar zijn de ervaringen van de communicanten in lief en leed. Ook ik heb een gedegen opleiding gekregen voor deze bijzondere dag, inclusief het oefenen met de ongewijde hostie en... het proefbiechten bij Sr. Ludolpha. Wat was dat angstig, ik was doodsbang dat zij mijn zonden persoonlijk zou nadragen.Er werd ons natuurlijk ook geleerd dat we uit eerbied niet op de H.Hostie mochten bijten en heel moesten doorslikken. We werden daar ook op ondervraagd. Op een dag vroeg juffr. van Hemert ons waarom we niet op de H.Hostie mochten bijten, Hupie stak haar vinger op en de juffr. zei:' Vertel het maar Hupie".

Hupie: "Aanders bloeit ie."

Wij natuurlijk lachen maar ik kan me nog goed herinneren dat de juff. het antwoord niet als dom behandelde.

De liedjes die we leerden was ook een verhaal apart, de tekst werd regel voor regel voorgezongen en wij zongen na, net zolang tot we de liedjes van buiten kenden. Van een liedje luidde de tekst zo:

Er klopt een klein klein handje

aan het hartendeurtje aan

Och klein communicantje

laat mij hier binnengaan   enz.

De muziek was zo dat alle lettergrepen een tel duurde behalve "handje" dat hield twee tellen aan waardoor het klonk als "haantje". Ik begreep nooit wat dat haantje en het hartendeurtje met elkaar te maken hadden maar heb  jarenlang gezongen dat het haantje aan het hartdeurtje klopte.

De voorbereiding op, en de communiedag zelf heb ik als zeer spannend ervaren,om mijn kinderangsten kan ik nu glimlachen.

Mijn communiejurk bleek achteraf geleend te zijn van de buren, waardoor ik nooit als bruidje heb mogen meelopen in de .Sacramentsprocessie; dat was een grote frustratie.