INHOUD COMMUNIE
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

Mijn Eerste Heilige Communie
Stuur ons uw verhaal over
uw Eerste Communie-dag
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Monique Cornelis (1963)

In 1963 zou ik mijn eerste communie doen, maar enkele weken voor de grote dag bleek ik de ziekte van Pfeifer te hebben, waardoor ik acht weken moest rusten. Erg zielig natuurlijk, dat vonden ook alle buren en ouders van klasgenootjes, dus kreeg ik op de dag zelf ettelijke cadeautjes. Geen bijbeltjes en dergelijke, want per slot had ik mijn communie nog niet gedaan. Chocolade, een boekje, ik weet het niet meer.

Toen ik weer helemaal van mijn ziekte hersteld was, kon ik alsnog mijn eerste communie doen. Een mis, voor mij alleen, mijn hele familie op de eerste rij, en een dienst die werd geleid door zowel de pastoor als de priester. Aan het einde van de mis kreeg ik van hen beiden een cadeautje. Een bedeltje met Maria erop en nog iets kerkelijks. Een ding was wel jammer. In die tijd kon je alleen witte jurkjes krijgen in mei. Vandaar dat ik in een lichtgeel jurkje rondliep, iets wat ik toch wel erg jammer vond. Deze dag kon iedereen uit de buurt me komen feliciteren, daar er geen sprake was van andere communicantjes. Dat leverde heel wat cadeautjes op. Wat ik me nog kan herinneren is het bestek met mijn naam erop, van mijn ouders; en het andere grote cadeau was een emmer (zal wel een kleintje geweest zijn) met snoep, waarmee ik me nu nog in de schuur zie staan, afgezonderd van alle anderen. Een emmer snoep voor mij alleen!

Ook bij ons thuis mocht er niet gegeten worden op zondag voordat we naar de kerk gingen. We mochten zelfs onze tanden niet poetsen. Pas veel later heb ik begrepen waarom er in de kerk zo kwistig met die sterk riekende wierook werd omgesprongen! Dat was vast en zeker om de geur van al die ongepoetste bekkies te camoufleren!