INHOUD COMMUNIE
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

Mijn Eerste Heilige Communie
Stuur ons uw verhaal over
uw Eerste Communie-dag
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Karina (1967) - met oproep (zie onderaan)

Ik denk nog heel vaak aan mijn eerste communiefeest. Het was een heel plechtige gebeurtenis in mijn ogen. Er werd in een soort kleurboekje gewerkt in de klas. Het boekje had een blauw-witte omslag. Wij hadden veel plezier en ook de slappe lach als we ‘godsdienstles’ kregen. Voor de ‘Premičre’ hielden we ‘Generale repetitie’ in de kerk; daar werden we geďnstrueerd hoe we ons moesten gedragen.

Ik had eindeloos gesmeekt om witte lakschoentjes voor de grote dag. Maar toen de dag daar was, zag ik tot mijn grote teleurstelling dat het beige gaatjesschoenen waren zonder lak! Dat was natuurlijk de praktische instelling van een moeder die de touwtjes aan elkaar moest knopen.

Mijn moeder had een ‘schattig’ jurkje gemaakt in het lila-roze, met een wit schulpkraagje en nog wat tierlantijntjes. Dus origineel was ik wel!

Mijn lange blonde haren waren omhooggewerkt tot een kunstig kapsel. Waarschijnlijk heb ik ’s nachts met papillotjes in mijn haar geslapen, want zo ging dat dan.

Op de dag zelf zag ik dat mijn beste vriendinnetje eruit zag als ‘Sneeuwwitje’, en zij had wél witte lakschoentjes aan! Ja, toen ging er wel een steek van jaloezie door mij heen (maar ja, die hadden het misschien breder of zo).

In de kerk werden we allemaal in de goede volgorde gezet. We gingen twee aan twee al schuifelend door de kerk, richting altaar. Ik liep hand in hand met ‘Hadewych’, het ‘broekenmeisje’. Zij had altijd een broek aan, behalve op die dag dat ik haar metgezel was. Het was een hele sensatie om naast haar te lopen (in die jaren 1967-1968 was het vreemd om als meisje altijd in een broek te lopen). Onze jurkjes leken op elkaar, en daarom denk ik dat wij naast elkaar liepen.

Na de hele ceremonie gingen we weer huiswaarts. Daar stond een hele lange koffietafel opgesteld met allemaal stoelen eromheen. De hele familie was uitgenodigd, en ik voelde me een bevoorrecht mens.

Ik kreeg veel geschenken, en twee zijn er mij bijgebleven. Van mijn lievelingstante en oom kreeg ik eindelijk mijn houten stelten, die natuurlijk meteen werden ingewijd. En een ‘prentenplaatjesschilderijtje’ met het weesgegroet. Maria kreeg een mooi plekje boven mijn bed. Helaas is het verloren gegaan; ik ben er nog steeds naar op zoek.

Het hoogtepunt van die dag was dat de juffrouw op visite kwam. Ik zat vol ongeduld te wachten op juffrouw De Jong, en keek steeds op de klok. Zij had voor mij ook iets meegenomen. Bij iedereen was ze op visite geweest die dag.

Ik zou mijn eerste communiedag nog graag eens overdoen. Al was het maar om mijn schilderijtje weer terug te krijgen voor mijn kinderen.

 

Wie Karina kan helpen bij het vinden van zo’n weesgegroet-plaatjesschilderij kan contact met haar opnemen: r.kotte@home.nl