INHOUD COMMUNIE
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

Mijn Eerste Heilige Communie
Stuur ons uw verhaal over
uw Eerste Communie-dag
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Ben Muller (Vormsel in 1927)

In vergelijking met de plechtige viering van de eerste heilige communie hing het heilig vormsel er vroeger zomaar wat bij. Het werd door de bisschop zelf in heel zijn bisdom toegediend, waardoor elke parochie slechts om de vier jaar aan de beurt kwam. In mijn jeugd gebeurde dat door mgr. Diepen in 1927, terwijl ik in de derde klas zat. Ik heb dit overduidelijk onthouden om de volgende reden. Alle vormelingen uit Rooi, Nijnsel en Olland moesten om 10 uur in de Rooise kerk aanwezig zijn. Maar ok 8 uur moesten alle kinderen in hun eigen kerk naar de mis en te communie gaan.

Maar wat overkwam mij nu? Ik had dorst en nam net op die morgen per ongeluk een klein slokje water. Meteen drong dit droevige feit ten volle tot mij door: ik mocht dus niet te communie gaan! Dat nuchter zijn vanaf ’s nachts 12 uur was vroeger een ijzeren wet. Aan huilen geen gebrek, maar er hielp geen moedertjelief aan: ik moest van mijn ouders toch naar de kerk.

En terwijl honderden kinderen te communie gingen, bleef er ene zondaar in de bank zitten. Dat was ik dus! Na 75 jaar weet ik nu nog hoe ik me rot geschaamd heb en welke bank het precies was, namelijk vlak bij een pilaar.

Ik twijfel nog steeds of ik wel goed gevormd ben… Plagers beweren van niet!