INHOUD COMMUNIE
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

Mijn Eerste Heilige Communie
Stuur ons uw verhaal over
uw Eerste Communie-dag
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Ingrid van den Nieuwendijk (1959)

Mijn eerste heilige communie

 

Ook voor mij was de eerste heilige communie het hoogtepunt van het jaar: 7 mei 1959.

Daar ik enig kind was; mijn broertje en zusje werden 8 jaar na mij geboren, de familie ver weg woonde en wij toch wel op ons zelf waren, had mijn moeder geen idee dat zij met de voorbereidingen voor Het Feest tijdig moest beginnen.

Toen mijn moeder en ik naar de stad gingen om een communiejurk te kopen, 2 weken voor de belangrijke dag, was er geen jurk, althans geen witte meer te krijgen.

De Fa. Van der Vaart in Hinthamerstraat had gelukkig nog een blauwe. En blauw was immers de kleur van Maria. Ik was de koning te rijk! Ik was de enige in een blauwe jurk maar ik vond hem zo mooi, compleet met petticoat en na veel zeuren ook nog een tasje en handschoenen!

Zoals gezegd: de familie woonde ver weg en was niet talrijk dus buiten enkele buren was het geen feest zoals wij hoorden van sommige Bossche families. Voor ons geen gehuurde tafels en stoelen bij de Fa.Las noch grote eetpartijen.

Nee, mijn tante en oom uit Helmond met hun drie kinderen kwamen.

Als je gewend bent aan een klein gezinnetje van drie personen is dat al een hele invasie.

En al die mensen moesten ook nog mee-eten!

Ons diner bestond uit overheerlijke groentesoep, gekookte aardappelen, groente en vlees en als toetje Saromapudding! Voor 3 personen was een zo’n pakje meer dan genoeg maar voor 8 personen wordt het meer waterige vla dan pudding!

Van cadeautjes weet ik me niet veel te herinneren alleen dat mijn vriendinnetje een fiets kreeg met van die blokken. Het duurde jaren eer ze erop kon fietsen!

Ik vond het eerder zielig voor haar dan dat ik jaloers was.

Bij het nemen van de foto’s moest ik mijn mond dicht houden want ik was aan het wisselen.

Niet altijd lukte dat en op die foto’s sta ik met een stralende lach, trots op mijn mooie jurk met tasje!