INHOUD COMMUNIE
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

Mijn Eerste Heilige Communie
Stuur ons uw verhaal over
uw Eerste Communie-dag
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Ed Schilders
(Brabants Dagblad 17 februari 2003)


Eerste kerkboek

Ik heb het nog: mijn eerste kerkboekje. Het past in een kinderhand, en is kleurig geïllustreerd. Voorin staat met sierlijke letters gedrukt: ‘Ter herinnering aan uw Eerste Heilige Communie’. Dat was in 1958. Het moest een fantastische dag worden. Niet zozeer omdat ik samen met al mijn klasgenootjes dan als min of meer volwaardig lid zou worden opgenomen in de katholieke gemeenschap en voortaan het sacrament van de communie mocht ontvangen, maar in de kinderbeleving toch vooral als een dag waarop je veel cadeautjes zou krijgen. Welnu, dat viel zwaar tegen. Een kop en schotel en ontbijtbordje met kindje Jezus erop afgebeeld. Ik mocht er trouwens niet eens uit drinken of van eten; ze werden in een vitrinekastje gezet. Veel chocolade ook, maar ik lustte geen chocolade. Zelfs de voetbal, van rubber, leidde na het lof tot ruzie met de neefjes.

Of je nu een leuke of een minder leuke communiedag hebt gehad, het is blijkbaar een dag die je niet gauw vergeet. Het nieuwe onderwerp van deze rubriek gaat daarom over herinneringen aan de Eerste Heilige Communie. Wat herinnert u zich nog? Te denken valt aan de voorbereidingen op school met de ‘kleine katechismus’ en het oefenen in de kerk. De jongen of het meisje naast wie je mocht lopen, en het waardig uitsteken van de tong om de hostie te ontvangen. En natuurlijk het familiefeest. We zijn ook benieuwd welke ‘roomse cadeautjes’ het meest gegeven werden: rozenkrans, scapulieren, wijwatervaatjes? En hoe de dagindeling was in uw geval en in uw parochie. Kortom: vertel ons het verhaal van uw communiedag.

Uw inzendingen zullen we weer bespreken in deze rubriek. Al eerder werd door sommige inzenders gewag gemaakt van hun communiekleding die ze al dan niet mooi vonden. Om te beginnen zullen we die bijdragen herhalen in de nieuwe afdeling van de website: http://let.kub.nl/literair. U kunt bijdragen inzenden per post of e-mail: leed@brabantsdagblad.nl. En al is het adres ‘leed’, het mogen gerust góede herinneringen zijn.