Jasper Mikkers

Een poëzist
Poëet

Prozaïst
TERUG NAAR OVERZICHT INTERVIEWS OVERZICHT AUTEURSINFORMATIE OVERZICHT LEESTEKSTEN HOME


Geluid: Netscape: blauwe links
Internet explorer: rode links

Hij deed veel stof opwaaien, zo'n 25 jaar geleden. De naam Tymen Trolsky viel bijna wekelijks in allerlei tijdschriften en tijdens nationale poëziemanifestaties.
'Wie is Tymen Trolsky?' was één van de prangende vragen in de literatuurkringen van die dagen. Namen als Bernlef en zelfs Mulisch gingen rond.
De ene bundel na de andere verscheen in die tijd bij De Bezige Bij, onder dat mysterieuze pseudoniem. Hij was toen nog wel erg jong.


Lang geleden als Tymen Trolsky


Het debuut (98 Kb)
Debuut

Je ziet het vaker, hè, dat vooral dichters op jonge leeftijd debuteren. Hoe komt dat toch?

“Vraag Komrij maar” (74 Kb)
Komrij

Prozaschrijvers zie je inderdaad zelden zo jong op het toneel verschijnen. Vondel zei al dat iemand als dichter wordt geboren, terwijl een prozaschrijver wordt gemaakt.

Proza versus Poëzie (123 Kb)
Propoëzie

Het zou enige jaren duren voordat de Tilburger Jasper Mikkers definitief aan dat pseudoniem Tymen Trolsky werd gekoppeld. Toen was het al stil geworden rond deze jonge 'ontdekking'.
Was het moeilijk om terug te komen in het 'schrijversveld'?

Tweede kans? (69 Kb)
Tweede kans?

Jasper begaf zich tussen de gedichten en romans door ook nog op het populaire pad van het reisverslag. Zoals met al zijn andere werk werd ook hierin zijn invalshoek bepaald door zijn eigenwijze karakter en afwijkende blik. Het werd hem door de critici niet in dank afgenomen. De neerslag van zijn reis naar o.a. Peru liet een bittere nasmaak achter.


Eén van de fraaie foto's uit Peru


De critici (105 Kb)
Critici

Hij is er niet neerslachtig van geworden. Ook in deze praktische kwesties heeft hij een duidelijke en verfrissende mening.

“Afvallen door gebrek aan gewicht” (69 Kb)
Afvallen

Zijn carrière is dus nog lang niet over, maar daar hij de vijftig al is gepasseerd mag misschien toch gevraagd worden welk werk uit zijn verleden hij nog steeds als bijzonder beschouwt.

“Onder andere WWW” (108 Kb)
Onder andere

Wilt u nog een keer een gedeelte uit het gedicht Liederen van weemoed, wanhoop en waanzin horen, klik dan hier. (74 Kb)   hier

Achter in de tuin staat zijn zelfgebouwde werkkamerCafé Weemoed; Selma achter de tap; "geen flauwekul, hè!"

TERUG NAAR OVERZICHT INTERVIEWS OVERZICHT AUTEURSINFORMATIE OVERZICHT LEESTEKSTEN HOME