INHOUD GESCHREVEN STAD
HOME

TEKSTEN

AUTEURS
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Geschreven stad

Piustraat - door Ko de Laat

 

De eerste waar mijn oog op viel, bevond zich in de Piusstraat. 'Van Dijcks FRITURES' stond er (zonder apostrof voor de S van Van Dijcks) in rode neonletters op het onontkoombare langwerpige uithangbord.

'Grieks Snackcafetaria Rhodos' stond er echter op het raam. Aanvankelijk verbaasde mij dit niet echt. Sommige eettenten verwisselen immers absurd snel van uitbater. Lichtbakken van vorige eigenaars blijven bij deze wachtswisselingen dikwijls hangen.

Toen ik enige tijd later in de Lange Schijfstraat weer zo'n Van Dijcks-bord zag hangen keek ik daar eveneens van op. Ik vermoedde dat het hier een verhuizing betrof. (Zo heeft de lichtbak van Aad's Platenzaak ook nog jaren aan die gevel op het St. Annaplein gehangen, terwijl Aad allang verkast was.) Maar nee, de Van Dijcks in de Lange Schijfstraat bleek 'Cafetaria en Chinees Afhaalcentrum Li Xing' te heten.

In de Poststraat raakte ik het spoor nog verder bijster. Daar bleek een Van Dijcks te staan, genaamd 'Broodjeszaak Cafetaria Spare Ribskoerier Het Eindpunt'.

In de Groeseindstraat trof ik vervolgens een hoekpand met maar liefst twee Van Dijcks-uithangborden (het vertrouwde langwerpige model en een kleiner vierkant model, brandend en wel). Deze Van Dijcks heette voor de verandering 'Hing Ta', gespecialiseerd in Antilliaanse en Indonesisch-Surinaamse gerechten.

De kwestie werd voor mij steeds onbegrijpelijker, de aanblik der lichtbakken steeds vertrouwder.

Zou Tilburg nog meer Van Dijcks tellen? En zo ja, waar?

In de Reeshof zul je ze volgens mij niet tegenkomen. Dat witte bord met die rode letters, dat verticaal gespelde Van Dijcks, daaronder dat blauwe balkje met dat horizontaal gespelde FRITURES... Onmiskenbaar een ontwerp uit een tijd dat de Reeshof nog gebouwd moest worden.

Om over de Heyhoef nog maar te zwijgen.

Nee, dat Van Dijcks-bord moet uit de jaren '60 of '70 stammen. Toen hadden veel friettenten nog zulke uithangborden. '0me Sjef' aan de Broekhovenseweg had bijvoorbeeld ook zo'n bord. En deze legendarische cafetaria bestaat al bijna twintig jaar niet meer.

De huidige neonreclames van snackbars zijn doorgaans vierkant met horizontaal gespelde naam. Dat is compacter en waarschijnlijk ook goedkoper.

Het kleinere vierkante Van Dijcks-bord in de Groeseindstraat voldoet exact aan deze norm. Maar het kon de opheffing van het imperium blijkbaar niet meer voorkomen.

Ik weet trouwens niet waarom Van Dijcks niet meer bestaat.

Dat doet nu ook niet ter zake; het gaat mij om die uithangborden.

Ik begrijp niet waarom die Van Dijcks-borden blijven hangen. Allereerst is het misleidend en verwarrend. Voorts is het koren op de molen van elke extreemrechtsgezinde: "Ik ging van de week nor Van Dèèks, om unnen bèùl friet te haole, was't ineens 'n sjwarmatent geworre'. Ze neemen't himmol over hier, die bèùtelaanders!"

Bovendien getuigt het van pessimisme om zo'n lichtbak te laten hangen. Alsof het aanschaffen van 'n eigen bak de moeite niet loont: je bent toch zo weer weg.

Daarnaast getuigen de op de ramen geplakte namen vaak ook van weinig zelfvertrouwen: meestal zijn het lelijke, hoekige letters die je d'r zo af kunt krabben.

Makkelijk voor de volgende huurder.