CuBra

INHOUD GESCHREVEN STAD
HOME

Geschreven stad

Onder redactie van Ed Schilders

Met medewerking van

H. van Boxtel - Hilde de Bresser - Tjeu Cleutjens - Marco Draijer - Joris van Eijk - Anton Eijkens - Joep Eijkens - Afshin Ellian - Bart de Groof - Bas Jongenelen - Jef van Kempen - Ko de Laat - Michiel Leenaars - Jasper Mikkers - Jan Naaijkens - Arjan Onderdenwijngaard - Berry van Oudheusden - Cees van Raak - Hans Renders - Janna de Ruiter - Mia Savenije - Ed Schilders - Jürgen Snoeren - Oda M. Swagemakers o.s.b. - Nick J. Swarth - Frans Tooten - Jace van de Ven - Charles Vergeer - Cornelis Verhoeven - Jan Verweij - Theo Wilton van Reede

VOORWOORD

De Tilburgse stichting Volzin stelt zich ten doel de belangen te behartigen van al degenen die in Tilburg en omstreken het schrijven tot een meer dan incidentele bezigheid gemaakt hebben. Eind 1996 opperde in een van de vergaderingen van Volzin bestuurslid Jasper Mikkers het idee enige Tilburgse schrijvers uit te nodigen een verhaal over hun stad te schrijven en die verhalen vervolgens in een boekje op te nemen. Op voorstel van Ed Schilders, in die tijd ook bestuurslid van Volzin, werd het plan vervolgens voorgelegd aan Anita de Haas, chefredactrice van het Brabants Dagblad/Tilburg Plus. Het idee was de stukken eerst in de krant te publiceren en na een bepaald aantal afleveringen te bundelen.

Bij Tilburg Plus werd enthousiast gereageerd op het voorstel en vanaf de eerste woensdag van januari 1997 ging de rubriek 'Geschreven Stad' deel uitmaken van het Tilburgkatern, aanvankelijk tweewekelijks, en vanaf januari 1998 wekelijks. Zo werd de basis gelegd van het boek dat nu voor u ligt, en kregen schrijvers uit Tilburg en omgeving de kans hun werk onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

De vraag aan de schrijvers was heel eenvoudig: schrijf in maximaal 550 woorden een verhaal over een plek binnen de stadsgrenzen van Tilburg. Actuele observaties, herinneringen, poëtische impressies, kleine en grote drama's, begonnen elkaar af te wisselen. Langzaam maar zeker ontstond een geheel nieuwe literaire plattegrond van de stad. De variatie werd bovendien bevorderd doordat auteurs uit alle leeftijdsgroepen betrokken raakten, schrijvers die al in de jaren dertig publiceerden, maar ook letterenstudenten die hun eerste schreden op het literaire pad aan het zetten waren.