CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld - reacties van lezers

Reactie 2 op aflevering 96 - Twee Tilburgse jongens

 

Ed Dalderop is een trouwe lezer van deze rubriek. Hij heeft ook al enkele malen in een reactie interessante aanvullingen gegeven op wat ik geschreven had. Naar aanleiding van de aflevering over Twee Tilburgse jongens, waarin de latere abt Ton Baeten en de latere pater Nivardus Strik figureerden, stuurde hij me een uitgebreide reactie, waarvoor ik hem hartelijk dank en waaruit ik het volgende citeer:

 

"In het zicht van je honderdste prentbeschouwing nog even een wat vertraagde reactie op de vorige, over die twee Tilburgse jongens. Niet verrassend voor jou, omdat je al ontdekte dat Bert Snik een klasgenoot van me geweest is, en bovendien min of meer een tegenpool van mezelf.

Hij was  echt een man van handwerk en praktijk, met een minimum aan Jezuďtische trekjes zogezegd.

Toen ik op mijn vijftiende op het seminarie eens een klokautomaat construeerde voor onze veelvuldige dagelijkse signalering van aanvangstijdstippen van de vele roosteractiviteiten (tot dan toe zo'n dertig keer per dag lijfelijk aangekondigd via een dubbele buiten-gong door onze "luier"), trof Bert niet zozeer het vernuft van de betrouwbare en effectieve schakeling als wel het feit dat het geheel was samengesteld uit niet veel meer dan hout, spijkers en koperdraad, zoals hij bewonderend vaststelde. Die stoffelijke zaken kende hij uit ervaring grondig, en de rest was voor hem iets wazigs, als wiskunde of zo. Het verheugde hem dat zoiets moderns mogelijk bleek met alleen eenvoudige oeroude aardse materialen. Hij paste prima bij de Franciscaanse omgeving.

 

Dat hij pas sinds kort het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld heeft  had je al uitgeplozen. Hij was kort tevoren nog in Nederland geweest voor een dotterbehandeling of zoiets, maar het heeft blijkbaar niet mogen baten. Wij , waaronder zijn resterende oud-klasgenoten, hebben hem een paar maanden terug hier in de Capucijnenkerk met veel waardering herdacht.

 

Nog een aanvullende opmerking over die door hem op zijn prentje aangehaalde kardinaal Suhard. (…….) Dat was destijds de aartsbisschop van Parijs, die hier onder progressieve katholieken nogal bewondering oogstte door zijn tamelijk vrijmoedige kerkelijke - morele en liturgische - opvattingen. Hij genoot een reputatie die wel wat leek op die van (televisie-)bisschop Bekkers Onder andere keurde hij goed dat de ( hier lang verwaarloosde) Psalmen van David weer terugkwamen in de kerkriten, in een moderne rijmloze Franse vertaling en een bijzonder fraaie nieuwe toonzetting van Gélineau. Pas na nogal wat gekrakeel werd die in die jaren hier een tijdlang overgenomen, later vaak vervangen door die van Huub Oosterhuis."

 

Er kwam nog een reactie binnen over genoemde aflevering met een terechte correctie. Die luidt als volgt:

 

"Met veel belangstelling gelezen over abt Baeten. Hij is mij goed bekend, dikwijls horen spreken en preken en dikwijls artikels van hem gelezen. Kortom, een geweldige man, een voortrekker, een man die met zijn tijd is meegegaan.... Toch, helaas een foutje in het artikel : Witheren zijn geen Kruisheren. Kruisheren zitten  (nog) in Uden en St. Agatha. Zij droegen een wit habijt met zwart scapulier en koormanteltje... Witheren wonen in Heeswijk. Je kunt niet alles weten, maar ik meen dit toch even  te moeten rechttrekken....... Met hartelijke groet van G.v.Stiphout te Uden."

 

Ook deze reactie wordt in dank aanvaard.