CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld - 55

Elke week een aflevering

St. Petrus - Een hoge piet (deel 2 en slot)

 

De H. Petrus – Betsaïda ( Galilea) jaar onbekend – Rome (vermoedelijk ca 65)

Zoals beloofd komen we deze week nog eens terug bij de H. Petrus, apostel, martelaar en eerste paus.

Het eerste prentje van deze aflevering bevat geen aanwijzingen over herkomst of tijd van ontstaan. Ik vermoed dat het uit het begin van de 20e eeuw stamt. De sierrand in vergulddruk is opvallend.

Petrus zelf is afgebeeld als iemand die met veel vragen rondloopt. Zijn blik is lichtelijk naar boven gericht, waar hij waarschijnlijk de antwoorden vermoedt.

Hij is voorzien van de attributen die bij hem horen: bijbelboek en sleutels. Op de achtergrond is een stad afgebeeld die vanwege de koepelkerk doet denken aan Rome. Ook op dit prentje moet hij het stellen zonder schoeisel. Daar is een reden voor die nog aan de orde zal komen.

Hoewel ik een leek op kunstgebied ben, denk ik toch dat de kunstzinnige waarde van dit prentje niet hoog is.

Bij het tweede prentje ligt dat anders.

Het is ook niet gedateerd, maar de naam van de kunstenaar die verantwoordelijk is voor de afbeelding staat vermeld: Pieter Geraedts. Over hem ben ik enkele bijzonderheden te weten gekomen: Hij werd in 1911 in Velp geboren en hij is in 1978 in Warmond gestorven. Hij heeft voor verscheidene kerken gebrandschilderde ramen gemaakt en kruiswegen geschilderd. Hij was kennelijk een gevraagd kunstenaar voor religieuze onderwerpen. Zijn portret van Petrus toont ons een man die levensecht overkomt. Hij roept allerlei associaties op : een filosoof , een denker, iemand met een krachtige uitstraling. De sleutel van de kerk is ook hier aanwezig maar die heeft een heel natuurlijke plek gevonden in de hand van de apostel.

Van de vier prentjes die ik in totaal van Petrus heb laten zien, vind ik dit wel het beste geslaagd.

Over de attributen op de getoonde prentjes heb ik nog het volgende gevonden:

Op het tweede prentje zien we Petrus met één sleutel. Dat is het symbool voor de leiding van de kerk. Op het eerste prentje heeft hij twee sleutels in zijn handen. De tweede sleutel verwijst naar zijn functie in de hemel.

De blote voeten op het eerste prentje verwijzen naar het apostel-zijn. Dit geldt dan natuurlijk ook voor de blote voeten op de prentjes van vorige week.

 

Al is Petrus een bekende naam voor katholieken, er is toch maar weinig te vinden over een speciale devotie in ons land voor de eerste paus en martelaar. Van oudsher besteedt de kerk wel veel aandacht aan hem.

Er waren nogal wat feestdagen te zijner eer.

29 juni- deze dag deelt hij met medemartelaar Paulus. Volgens het verhaal is Petrus gedood onder Nero, waarbij hij de kruisdood stierf met het hoofd naar beneden, omdat hij zich niet waardig achtte om op dezelfde manier te sterven als Jezus. Beide apostelen zijn in Rome begraven.

18 januari – Sint-Petrus’ stoel te Rome. Men gedenkt op die dag de vestiging van Petrus in Rome. ( Sinds 1960 is het feest echter afgeschaft.)

22 februari – Sint-Petrus’ Stoel te Antiochië . Dat feest was bedoeld om een oud feest te kerstenen.

1 augustus – St. Petrus Banden. Op deze dag stond men stil bij de wonderlijke bevrijding van Petrus uit de gevangenis. Ook dit feest is vanaf 1960 geschrapt.

Als patroonheilige is Petrus bijzonder in trek. Hij is dat van tientallen streken, plaatsen en steden. Ik noem er een paar: Middelburg, Maastricht, Milaan, Leiden ( sleutels zitten in het stadswapen), Petersburg, St. Pieters-Voeren, Trier enz.

Voor tientallen ambachten zet hij zich als patroonheilige in. Ook hier een handvol voorbeelden: bewakers, blikslagers, bruggenbouwers, pausen, schippers, schoenlappers, vissers.

Dan is hij ook nog eens onmisbaar voor de gezondheidszorg. Hij wordt aangeroepen bij o.a. kinkhoest, hondsdolheid, koorts (in Gilze N.B. is er een koortsboom die Sint-Petrusboom wordt genoemd) , onvruchtbaarheid, slangenbeten, voetpijn.

Kortom: Petrus is een heilige voor alle dagen en alle situaties in een mensenleven en hij is zeker geen "hoge Piet" die ver van gewone mensen staat.