CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld - 47

Elke week een aflevering

Maria, troosteres der bedrukten

 

Het prentje dat hierbij is afgedrukt heeft me voor raadsels gesteld die ik helaas niet heb kunnen oplossen.

Om te beginnen weet ik al niet hoe het bij de prentjes van mijn lang geleden overleden moeder terecht is gekomen.

Dan gaat het verder met het onderschrift: SS. Vergine Consolata. ( SS betekent Santissima = Allerheiligste en Vergine betekent maagd.)

 

De hele term is alleen te vinden op Italiaanse Internetsites. Hoewel mijn kennis van het Italiaans te verwaarlozen is, ben ik er toch achtergekomen dat er in Torino (Turijn) een kerk is waar de afgebeelde Maria met kind speciaal wordt vereerd. De basiliek heeft als eretitel Santuario di Maria Consolatrice (La Consolata)

 

Het tweede prentje dat ik hierbij afdruk komt van de website van de genoemde kerk. Het stamt uit 1706. Uit de begeleidende tekst maak ik op dat La Consolata de patrones is van het aartsbisdom Turijn en dat ze al eeuwenlang vereerd wordt.

Verder begrijp ik dat met de Italiaanse titel van Maria bedoeld wordt de consolatrix afflictorum , de troosteres der bedroefden of bedrukten.

Zover, zo goed. Maar dan nu de afbeelding zelf. Die ademt een oosterse sfeer. Ik zou me kunnen voorstellen dat Maria hier Fatima genoemd kan worden. Ze heeft twee colliers om haar hals, waarvan er een waarschijnlijk een rozenkrans is. Ze draagt een merkwaardige kroon die scheef op haar hoofd staat. Ik neem althans aan dat de punt bedoeld is om centraal te staan, boven de neus zal ik maar zeggen. Ook het kind heeft een slechtpassende kroon op zijn hoofd. De kleding van beide figuren is rijk en weelderig. De mantel van Maria biedt ook plaats aan het kind. Hij is met een gouden brocaatrand afgezet

De twaalf sterren rondom beider hoofden hebben we al eerder ontmoet in deze serie, maar een raadselachtig nieuw element is de ster op Maria’s rechterschouder. Opvallend is het goudkleurige sierstuk op de hoogte van Maria’s rechterbovenarm. Het kind grijpt vertrouwelijk de linkerduim van zijn moeder vast, maar blijft overigens vrij nors voor zich uit kijken. De gelaatsuitdrukking van Maria is vriendelijk, maar ze maakt toch een enigszins afwezige indruk.

Als we de twee prentjes met elkaar vergelijken zien we veel overeenkomsten, maar we missen in de oude prent de rozenkrans en de kronen.

 

En dan heb ik nog een derde afbeelding gevonden die in bijna alle elementen overeenkomt met het (eerste ) prentje, maar ook hier ontbreken de "colliers". Deze afbeelding komt van een website van een missiecongregatie die in de 19e eeuw gesticht is door Giuseppe Allamano ( 1851-1926) , een leerling van Don Bosco die kennelijk de troosteres der bedroefden een goede patrones vond voor zijn congregatie, de Missionarie della Consolata, de Missionarissen van de Troosteres.

 

In mijn editie van De heiligen vond ik slechts het volgende: Maria, Moeder van Troost, feestdag op 4 september gevierd door de Augustijnen en herdacht door de Ursulinen. Dat is maar een magere oogst in deze tijd met zoveel bedroefden en bedrukten die naar mijn mening best wat troost kunnen gebruiken.

 

Bronnen: Stijn van der Linden – De heiligen - Amsterdam 2002 en diverse websites