CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld - 43

Elke week een aflevering

Kardinaal uit de koude oorlog: Stefan Wyszynski

 

In 1953 was er volop sprake van een koude oorlog tussen de Vrije Wereld en het Communistische Oostblok. Ik herinner me uit die tijd dat er op school (de kweekschool in mijn geval) veel aandacht werd besteed aan dit onderwerp. De gevaren van het communisme werden breed uitgemeten. We hoorden over vervolgingen, moordpartijen, arrestaties van priesters en kloosterlingen. Er verschenen boeken die een duidelijk beeld gaven van wat het betekent om in een communistisch land te leven, vaak geschreven door gevluchte bewoners. Ik herinner me in dit verband vooral het boek van Viktor Kravchenko Ik verkoos de vrijheid. Dat was niet alleen voor mij maar voor vele anderen onthullende lectuur.

 

De man op het zwartwitprentje was voor velen in het westen het symbool van verzet tegen het oprukkende communisme. Hoe het prentje in mijn bezit is gekomen weet ik niet meer, maar de kans is heel groot dat het op de kweekschool in Dongen aan de studenten is uitgereikt.

In Encarta Winkler Prins 2006 © is het volgende over Wyszinski te lezen:

"Wyszyński, Stefan (Zuzela 3 aug. 1901 – Warschau 28 mei 1981), Pools kardinaal, werd na zijn priesterwijding (1924) professor in kerkelijk recht aan het groot-seminarie van Włocławek (1930). In 1946 werd hij bisschop van Lublin en in 1948 aartsbisschop van Gniezno en Warschau (in personele unie verenigd). Pius XII maakte hem in 1953 kardinaal. Hij is vooral bekend geworden door zijn intransigent optreden tegen de communistische regering tijdens de stalinistische periode. Van 1953 tot 1956 werd hij gevangen gehouden in een klooster. Na zijn vrijlating streefde hij naar een coëxistentie tussen katholicisme en communisme in Polen, waarbij hij enerzijds de rechten van de kerk en de zaak van de arbeiders verdedigde tegen het regime, maar anderzijds de Poolse onafhankelijkheid tegenover Moskou hielp verzekeren."

Kardinaal Wyszynski heeft een grote rol gespeeld in het leven van zijn landgenoot Karol Woytila, de latere paus Johannes Paulus II . Slechts een enkel citaat van de website van Ikonrtv/kerknieuws ter illustratie:

 

" De communistische geheime dienst begon in 1978 met de 'operatie primaat'. De toen 77-jarige kardinaal Stefan Wyszynski, aartsbisschop van Warschau-Gniezno en primaat van de Poolse kerk, was ziek en het Vaticaan was op zoek naar een opvolger. De dienst wilde met alle middelen voorkomen dat de energieke en fel anticommunistische Woytila, aartsbisschop van Krakow, zijn opvolger zou worden."

 

We weten nu ( 2007) hoe de geschiedenis verder gelopen is.