CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld - 27

Elke week een nieuwe aflevering

Als een meisje nee zegt: Maria Goretti

 

De naam Maria Goretti is in Tilburg nog steeds bekend. Er was daar namelijk een kinderhuis aan het Wilhelminapark dat aanvankelijk St. Joseph genoemd werd, maar dat sinds 1950 Maria Goretti heette. Er woonden "verlaten kinderen " d.w.z kinderen voor wie de ouders zelf niet konden zorgen. Het huis werd geleid door zusters-religieuzen. Allemaal verleden tijd.

Het afgebeelde prentje van de heilige is nogal zoetelijk en doet m.i. geen recht aan het sterke karakter van Maria Goretti. De symbolen spreken voor zich: een palmtak voor het martelaarschap en lelies als teken van haar kuisheid.

Wie was ze?

Maria werd geboren in de buurt van Ancona ( Italië) in 1890. Ze stierf als martelares in 1902 in Conca ( bij Nettuno) toen ze nog geen twaalf was.

Ze was de dochter van een arme landarbeider die naar de omgeving van Rome getrokken was om een beter bestaan op te bouwen. Maria is een intelligent meisje met een verstandig oordeel. Ze heeft een uitzonderlijk goed karakter en ze is heel godvruchtig. Haar vader Luigi werkt samen met buurman Jean Serenelli en diens zoon Alessandro. De twee gezinnen hebben een eigen woning maar de keuken moeten ze delen. Helaas sterft vader Luigi plotseling. Moeder Assunta staat er alleen voor en probeert zo goed en zo kwaad mogelijk het werk van haar man op het land over te nemen. Maria krijgt daardoor meer verzorgende taken in huis. Buurjongen Alessandro is negentien. en grof in de mond. Hij heeft zijn kamer behangen met obscene afbeeldingen. Hij valt Maria geregeld lastig met onfatsoenlijke voorstellen. Ze weet zich steeds uit die situaties te redden. Maar op 5 juli 1902 lukt dat niet. Moeder Assunta werkt op het land en Maria zit verstelwerk te doen bij de deur in de zon. Plotseling staat Alessandro voor haar en schreeuwt haar toe dat ze met hem mee moet. Als ze weigert, sleept hij haar mee naar binnen en bedreigt haar met een dolk. Ze moet zich uitkleden, maar ze weigert. "Wat jij wilt is zonde", roept ze de jongeman toe. In dolle drift steekt hij op het meisje in. Op haar hulpgeroep komt Jean Serenelli aangelopen en ook Assunta komt erbij. «Mama!, "kreunt de zwaargewonde Maria, "Alessandro heeft me kwaad willen doen". Men haalt de dokter en ook de gendarmes komen. In het ziekenhuis verbazen de dokters er zich over dat het meisje nog leeft en bij bewustzijn is. Haar steekwonden zijn talrijk en zeer ernstig. Een priester dient haar de laatste sacramenten toe. Op het moment dat hij haar de Communie wil geven, vraagt hij : «Maria, vergeef je je moordenaar?» Het kost haar wel moeite, maar ze antwoordt: «Ja, ik vergeef hem om de liefde tot Jezus... en ik wil dat hij ook samen met mij het Paradijs ingaat.....» Ze ontvangt de Eucharistie en het Laatste Oliesel, kalm en nederig en overlijdt even later.

Opvallend is het verhaal van haar moordenaar Alessandro die in de gevangenis tot inkeer komt en na zijn vrijlating een berouwvol leven leidt als tuinman in een Franciscanerklooster. Op kerstdag 1937 verzoent hij zich met de moeder van Maria en ze zitten naast elkaar in de kerk.

Pius XII verklaart het meisje heilig op 26 juni 1950 en stelt haar ten voorbeeld aan de katholieke jongeren in de hele wereld. Datzelfde doet Paus Johannes Paulus II bij de viering van de 100e sterfdag van Maria Goretti in juli 2002.

Bronnen: website van Abdij van Clairval – Het boek Heiligen van Stijn van der Linden - Wikipedia