CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld - 24

Elke week een nieuwe aflevering

Biddend leger

Mijn moeder ( geb. 1903) heeft dit prentje vermoedelijk gekregen van of via een jongere broer van haar, die zich najaar 1944, na een tocht dwars door de frontlijn heen, had aangesloten bij de oprukkende geallieerden. Ik herinner me een onverwacht bezoek van die oom aan ons gezin begin december 1944 toen Tilburg al enkele weken bevrijd was. Hij was tijdens een opmars met zijn compagnie in Tilburg terecht gekomen. Hij droeg het uniform van de recent geformeerde Stoottroepen en hij zag eruit als de soldaat op het prentje, compleet met de stengun. Hij had maar even tijd want zijn eenheid stond op het punt naar Duitsland verder te trekken. Mijn broers en ik waren vooral gefascineerd door de vervaarlijke stengun waar we absoluut niet aan mochten komen van onze oom. "Het ding gaat soms al af als je het gewoon neerzet", gaf hij als uitleg.

Hij is na een maandenlange veldtocht door Nederland en Duitsland ongedeerd in zijn ouderlijke gezin teruggekeerd. Misschien wel dankzij het thuisfront dat trouwhartig voor hem gebeden heeft.

Een opvallend prentje, vind ik. Het wijkt nogal af van de doorsneeprentjes uit deze reeks, zowel wat de uitvoering betreft als het onderwerp.

Het is uitgebracht door het Katholiek Thuisfront in 1945, nog vóór ons land helemaal bevrijd was van de Duitse bezetter. Tot mijn verrassing ontdekte ik dat Katholiek Thuisfront in februari 1945 officieel nog niet bestond. Er is dus sprake van een voorloper ervan. De leden van Maria’s biddende leger worden in de tekst op het prentje er heel duidelijk van doordrongen dat de Nederlandse jongens die aan de zijde van de geallieerden meewerken aan de bevrijding van ons land, grote gevaren lopen. De afbeelding laat daar geen misverstand over bestaan. De twee soldaten in hun lange Engelse uniformjas,met hun platte Engelse helm gewapend met een stengun en met munitietassen middels schouderriemen bevestigd aan hun gordel, staan kennelijk bij de graven van gesneuvelde makkers. De wapperende Nederlandse vlag achter hen symboliseert Nederland, het land waar zij zich voor inzetten en het witte kruis in de wolken suggereert het hogere doel waar zij voor vechten. De ruïnes op de achtergrond tonen de kijker hoe verwoestend een oorlog is.

Opmerking:

De Stichting Katholiek Thuisfront is meteen na de officiële oprichtingsdatum in september 1946 vooral actief geweest voor de militairen die werden uitgezonden naar Nederlands-Oost-Indië, het huidige Indonesië. De Stichting Katholiek Thuisfront heeft onder deze naam bestaan van 1946 tot 1992. Nu heet de organisatie Stichting Nationaal Katholiek Thuisfront.

Bron: De website van het Katholiek Documentatiecentrum van de Universiteit van Nijmegen