CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld

Elke week op zondag een nieuwe aflevering

De heilige Blasius van Sebaste

(ook bekend als Blasien, Blaise, Biagius, Biagio)

 

Als je het prentje bekijkt, denk je dat je St. Nicolaas ziet: mijter, staf, tabberd, het is allemaal bekend voor ons. De heilige zelf is in ons land minder bekend. Eigenlijk kennen oudere katholieken hem vooral vanwege de Blasiuszegen die men op de feestdag van de heilige op 3 februari in de kerk kon krijgen. Je moest knielen ( op de communiebank) en de priester hield dan twee gekruiste kaarsen tegen je keel. Waarschijnlijk sprak hij er ook een gebed bij uit. De zegen was bedoeld om keelziekten af te weren.

 

Wie was Blasius?

 

Hij was bisschop van Sebaste en leefde in de vierde eeuw. Sebaste ligt inTurkije en heet tegenwoordig Sivas Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

 

Blasius is vooral bekend uit legenden. Zo zou hij een kindje dat in een visgraat dreigde te stikken het leven gered hebben door handoplegging en gebed. Dat voorval is afgebeeld op het prentje. De Blasiuszegen gaat op dit verhaal terug. Het gebruik ontstond echter pas na 1600.

 

Blasius was destijds een populaire heilige. Hij wordt gerekend tot de veertien heiligen die men "noodhelpers" noemt.

 

In de 19e eeuw waren er in Brabant veel plaatsen waar Blasius werd vereerd. Er werden zelfs bedevaarten naar ondernomen. Dat was o.a. het geval in Engelen, Rucphen, Stuivesand en Woensdrecht.

Twee vroegere pastoors van het Begijnhof in Breda hebben zich zeer ingespannen om de verering van Blasius te bevorderen. Ze hadden veel succes met hun werk. Zie het volgende citaat ontleend aan de website van het Meertensinstituut over bedevaartplaatsen:

"Tot het midden van de jaren zestig van de 20e eeuw kwamen vele honderden gelovigen op 3 februari naar het Begijnhof. Anno 1996 kwamen er op de feestdag zelf en op de zaterdag en zondag erna nog ruim honderd personen voor de Blasiuszegen. Zij kwamen voornamelijk van buiten het Begijnhof en soms nog van buiten Breda."

 

Blasius stierf door onthoofding na gruwelijke martelingen onder de Romeinse keizer Licinius, waarschijnlijk rond 316.

 

Bronnen o.a. website van het Meertensinstituut en het boek De Heiligen – Amsterdam/Antwerpen - 2002