CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld - 101

 

 

Epiloog

Iemand die wat meer wil weten over devotieprentjes, typt bij Google de zoekterm Devotieprentjes in. In minder dan geen tijd krijg je de melding, dat er 2470 pagina’s (in het Nederlands) gevonden zijn, waar je iets kunt vinden over dit onderwerp. Dat zijn er nogal wat. Mijn lezers begrijpen dat het me wel met enige trots vervult, als ik zie dat de twee websites die het eerste genoemd worden betrekking hebben op afleveringen van deze serie. Er zijn dus 2468 websites die daarna komen.

Dit is niet alleen leuk voor mij, maar het is ook een mooi resultaat voor Cubra. Voor de goede orde: Ook de (Cubra-)termen poosplaatsen, nisbeelden en scatologie komen op een eerste plaats bij Google, maar met aanzienlijk minder webpagina’s achter zich.

 

Toen ik in 2006 met deze serie beschouwingen begon, kon ik niet vermoeden dat er zoveel belangstelling voor het onderwerp zou zijn dat ik er vrij gemakkelijk 100 afleveringen over zou kunnen publiceren.

Rond de zestigste aflevering begon ik te twijfelen het belang van en aan de belangstelling voor mijn werk, maar dankzij de stimulerende aandacht van Ed Schilders en de vele reacties van lezers ben ik ermee doorgegaan.

Het resultaat is een serie van 100 plus 1 beschouwingen over afbeeldingen die in de officiële kunstkritiek niet veel aandacht krijgen.

Vaak ging ik op Internet op zoek naar gegevens die een afbeelding tot leven konden wekken. Het is een indrukwekkende informatiebron die nog steeds in belang en omvang toeneemt. Toch kan ik niet zonder boeken, gedrukte boeken. En natuurlijk boeken die je steeds bij de hand hebt. Op de hierbij geplaatste afbeeldingen is er een aantal van te zien.

Zoals ik in mijn voorwoord aangaf, wilde ik vooral aandacht schenken aan prentjes die ik voor het grootste deel heb aangetroffen in de nalatenschap van mijn moeder. Dat is ook gebeurd. In de loop van de maanden zijn er echter ook prentjes aan de beurt gekomen die op een andere, soms onachterhaalbare, manier terecht gekomen zijn in de collectie. Op dit moment zijn de belangrijkste prentjes wel aan de beurt geweest, dus is het goed om nu een einde te maken aan de serie.

 

Dat wil niet zeggen dat het onderwerp me met rust zal laten. Ik heb aan het speurwerk om bijzonderheden te achterhalen namelijk veel plezier beleefd en dus is het niet uitgesloten dat ik op een of andere manier in de toekomst in deze kolommen nog eens voor de dag kom met stukjes over prentjes of verwante onderwerpen. Met name heel oude prentjes of heel bijzondere prentjes zouden voor een korte bespreking in aanmerking komen. Ook verwante religiosa kunnen in aanmerking komen. Inbreng van trouwe – en deskundige - lezers zal daar waarschijnlijk een rol bij spelen.

 

Voorlopig dank ik de vele lezers die wekelijks even afstemden op deze rubriek en vooral de lezers die me reacties gestuurd hebben. Dat zijn er volgens hoofdredacteur Ed Schilders meer dan voor (m)enige andere rubriek op Cubra.

 

Verder dank ik Ed Schilders en zijn rechterhand(en) voor de manier waarop mijn teksten op Cubra gepresenteerd werden. Met name de inhoudsopgave van de rubriek en de plaatsing van de afbeeldingen in de teksten hebben me steeds aangenaam verrast. Het moet een zwaar karwei zijn om elke week zo’n uitgebreid en gevarieerd webmagazine op de wereld te helpen. Een groot compliment voor het hele team.

 

Reacties blijven overigens welkom.

Gerard de Croon. Kerstmis 2008