INHOUD DD
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

PRINT PAGINA
 

DD = Dames Dubbel (Geux en Koogje)

 


Stoelendans

 

Hij heeft volslagen gelijk, wanneer hij zegt dat het bureau waaraan ik werk - op instorten staat. Wijdbeens, torst het gefineerde spaanplaat de zwarte PC en het zware beeldscherm.

De poten wijken vervaarlijk en het werkblad zakt een beetje door…

Maar het geld is op, en daarom moet het maar even zo.

Mijn collega werkt aan een oude keukentafel van een hogere kwaliteit. Omdat háár tafel een stalen frame heeft, staan de poten er nog recht onder. U hoort ons niet klagen!

Wij vinden dat we het geweldig voor elkaar hebben. We hebben zelfs een staande asbak, buiten!

Onze bureaustoelen komen van Leen Bakker: niets dan goed over Leen, maar Leen-jongen, je bureaustoelen?

Het enige stuk interieur wat iets heeft gekost, is mijn super-de-luxe aangepaste stoel mét opstafunctie. ‘Dank zij’ de Arbo-dienst én een postje binnen de locatiebegroting van de Firma B., kruip ik niet meer achter het beeldscherm vandaan, zoals voorheen.

Niet dat ‘mijn’ stoel een buitensporig meubel is.

Behalve noodzakelijk, heeft het l a n g niet zoveel gekost als één design stoel in het nieuwe UWV gebouw.

 

Ik ben een tijdje klant geweest, bij deze organisatie. De klant is er geen koning…

 

U kent dat wel: rug versleten, jarenlang je op een verkeerde manier het schompes gewerkt – altijd en overal is er een personeelstekort en in de tijd dat ik aan de opleiding begon, was één tillift op een afdeling van 32 patiënten bijna decadent. Hoog/laag bedden? Jawel, twee hele, per zaal van 6 personen (als je geluk had). Op andere plaatsen, was het niet veel beter. Ik heb zelfs ooit ergens gewerkt, waar alle hulpmiddelen wel voor handen waren, maar de deuren te smal!

Stond het binnen, bleef het binnen.

Na een kwart eeuw aan het bed, zijn wervels niet langer bestand tegen alle druk, kom ik zelf in het bed, en ontvangt UWV mij met ‘open armen’.

De wet Poortwachter, is een nieuwigheid – waar u gerust blij mee mag zijn.

 

Ik heb geen klachten over de UWV als uitkerende instantie: het bedrag dat ik via hen ontving, was wél om te huilen – maar ik kon er in ieder geval voldoende zakdoeken voor kopen.

De vervangende arbeid, die door arbeidsconsulenten werd aangedragen, had nooit en te nimmer enige realiteitszin. Volgens de Wet van Bartjes, hoefde dat ook niet.

En keuringsartsen zijn gewoon aardige mensen, die ook blij zijn dat er nu eens iemand geen jankverhaal komt vertellen. Kijk, volgens de neuroloog kan ik verschrikkelijk oud worden met mijn ‘kwaal’ en dat is een goede prognose. Ik hou’ hem eraan!

 

Toen ik na vier WAO jaren heel voorzichtig op een pietepeuterig contract links en rechts opnieuw mijn weg vervolgde in een andere tak van de ‘branche’, was het niet mogelijk mijn uitkering stop te zetten. Dáár hadden ze nog nooit van gehoord: een uitkering zomaar stop zetten! Dat moest eerst door een commissie! Na veel brieven schrijven en vaak bellen, bleek het eindelijk mogelijk de uitkering op te schorten. Nog twee jaar daarna, stuur ik kopieën van mijn schrale inkomens, ontvang ik jaaropgaven van de UWV waarvan de portokosten hóger zijn – dan het bedrag wat UWV jaarlijks aan mij overmaakt. De Belastingdienst denkt daardoor dat ik thuis de leukste ben…

 

Het is goed, dat nu duidelijk in de krant staat dat de professionele grappenmakers écht bij de UWV zitten. Zat de elite voorheen op ordinair gecapitonneerd pluche? Nu zetelt het management op strak Italiaans leder en in Amerikaans chroom, in doorzonruimten van afmetingen waar blinden een voortdurende nachtmerrie van zouden overhouden.

Het kader piest in marmeren bakken en wast de handen in onschuld.

Maar wél allemaal onder hun eigen kraantje – wat dan wel goud gekost heeft, maar niet van goud is. Of wij niet alle indianenverhalen willen geloven?

Ik geloof niks, beloof nog minder, ik zie en denk er het mijne van…

 

Het aantal mensen met een WAO inkomen, is een probleem. Dat is zo.

Personen die er geen gebruik van horen te maken, moéten er geen gebruik van maken.

De wet Poortwachter is, wat dát betreft, slechts een klein middel om bij aanvang te pogen gebruik en misbruik te scheiden. Het tracht de mensen in ieder geval binnen boord te houden.

Of het een goed middel is, laat ik maar even in het midden van de directiekamer van het UWV – daar is immers toch ruimte zat!

Ik hoop dat de tendens, van een lager aantal wérkelijke WAO gerechtigden, zich zó ver voortzet dat het UWV ivoren-toren-gebouw dan ook werkelijk h e l e m a a l léég komt te staan!

Áls Dhr. Joustra zijn geld werkelijk waard is, mag hij ons (bij de Firma B.) dat aan mijn gammele bureautje komen bewijzen. Hij is van harte welkom.

Maar niet op mijn toffe stoel, Tjibbe gaat op de stoel van Leen!

 

KOOGJE:

Dream on Gem…want Tjibbe is geenszins van plan om "zomaar" op te stappen. Hij vindt de inrichting echt niet zo weldadig als wel wordt beweert.

Nou ja zeg!

Ik kan me nog herinneren dat ik een paar maanden geleden die uitzending op televisie zag.

Mijn verontwaardiging was ongekend hoog. Maar tegelijkertijd dacht ik, argwanend als ik inmiddels ben, dat dit toch wel weer op een of andere manier over zou waaien.

Groot was dan ook mijn verbazing, toen het deze week toch weer uitgebreid in het nieuws kwam. Medje, wat er ook uit zal komen te rollen voor Tjibbe en zijn kornuiten, het zal voor hun een stoelendans worden met en op representatieve stoelen.

Hij w e r k t voor het gepeupel maar zit zelf graag op een goede degelijke gestroomlijnde stoel.

Dus medje…jouwe " toffe" stoel, en die stoelen van ons aller Leen, die zijn en blijven van en voor jullie eigen gebruik. Je moet per slot van rekening wel je plaats weten!

 

 

 

- UT LESTE NUUWS -

van uw krietiesje rieporter:

 

Oh, Tjibbe –

en m’neer de Geus,

dè WAO-gat heb ik gevonde hor:

ut zit IN ’t midde

van oe dùùr,

himmel mee dun haand gemaokte

vergaoder-taofel,

ziedut?


Terug naar begin van de pagina

 

Reactie aan DD mailen? Verstuur uw bericht door HIER te klikken.