INHOUD DD
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

PRINT PAGINA
 

DD = Dames Dubbel (Geux en Koogje)

 


PASEN EN PINKSTEREN

 

In de regionale krant lees ik het volgende artikel:

“Omdat Jezus in de Islam een zeer belangrijke plaats inneemt is het volgende zeker niet bedoeld als aanval op het Christendom, maar meer om de officiële islamitische visie weer te geven over de hedendaagse paasbeleving.” – schrijft Ahmad Said Ikhlaf.
Hij vervolgt: “…Jezus de zoon van Maria, was een nobele profeet en boodschapper Gods en genoot Zijn liefde. De joden van Judea wezen zijn aanspraken echter volledig af. Zij maakten een plan om hem te beschuldigen van verraad en hem ter dood te brengen door middel van kruisiging.
Dit betekende volgens de Torah een vervloekingsdood waarmee de valsheid van zijn aanspraken volgens de Joodse leer zou worden bevestigd. Het goddelijke plan was om de plannen van deze vijanden te laten mislukken en hem te redden van de vervloekingsdood. Hij bad bijna de gehele nacht met volle overgave in de tuin van Gethsemane.
Zijn gebed werd zonder twijfel verhoord en aldus werd hij gered van de vervloekingsdood.
Hij heeft niet langer dan drie uur aan het kruis gehangen, waarvan hij nog levend werd afgehaald. In de grafkamer werd Jezus behandeld door Nicodemus, die een goed geneesheer was. Hij behandelde Jezus met kruiden en een zalf totdat deze weer bij bewustzijn was. Dit gebeurde allemaal tijdens het weekend volgende op de kruisiging. De maandag daarop was Jezus weer op de been, alhoewel zijn lichaam nog de littekens droeg van zijn lijden aan het kruis. Aldus ging hij op weg richting Oosten, want daar hadden gemeenschappen van de verloren stammen zich gevestigd. Hij reisde helemaal van Syrië, door Turkije en Irak, Iran, Afghanistan naar Noord- West India en Kashmir.

Jezus werd door deze Joden uit de diaspore welkom geheten en wel geaccepteerd. Hij werd onder hen bekend onder de naam ‘Yus Asaph, de prins-Profeet’, en verbleef de laatste jaren van zijn leven in Kashmir. Jezus werd 120 jaar oud. Hij werd in een graftombe ligt aan de Khan Yarstraat in Srinagar en dit is thans een bedevaartplaats. Dit is volgens de Islam een onomkeerbaar bewijs dat hij niet aan het kruis is gestorven. Wij vragen u slechts over deze feiten met gebruik van uw verstand na te denken, en u niet te laten misleiden door ficties en dogma’s.”

Het is niet mijn bedoeling om allerlei theologische reacties uit te lokken via CuBra – maar ik ben blij met het bovenstaande verhaal. Ik hoor altijd graag verhalen van verschillende kanten, met respect voor ieders waarheid.
De meeste mensen weten anno 2004 niet eens meer waarvoor Pasen en Pinksteren staan.
Kerst is: cadeautjes onder een boom, Pasen zijn eieren en Pinksteren is de Keukenhof in zijn nadagen, nóg maar eens een rondje Woon-boulevard of Keukenprins, of in de file bij een Tuincentrum.
Dat Dhr. Mel Gibson zijn ouderwetse inktlapvisie op het lijden van Dhr. J.C. rond de Paasdagen op de markt knalt, is een commerciële beslissing. Dat Christenen nog christelijker naar buiten komen, dan dat ze de bioscoop binnen gingen – verbaast mij. Omdat zij: “…nu zélf getuige zijn geweest van Zijn lijden!”, want Gibson wilde u dat zo graag laten zien.
Er is en wordt nog steeds wat afgeleden in de wereld, in Zijn naam – of in de naam van een Ander.
Ulster, Dublin, Iran, Irak, Israël, noemt u maar op - zet uw televisie aan, lees uw krant, of luister naar een nieuwszender op de radio.

De uitdrukking dat iets pas gaat gebeuren wanneer ‘Pasen en Pinksteren op één dag vallen’ kan dus een veel ruimere tijdsspanne aangeven, dan door mij altijd werd gedacht. As pigs can fly – van die dingen dus. Sla elkaar de kop maar in, in Godsnaam, sta elkaar naar het leven, maak elkaar het leven zuur. Dubbel en vooral zo dwars als het maar kan.

Jesus Christ Super Star – The life of Brain – The passion of Christ:
ik wacht op de film van Ahmad Said Ikhlaf, die ik langs deze onpersoonlijk weg heel hartelijk wil danken voor zijn paasbeleving. Volgens mij, kan Gibson er een puntje aanzuigen.


Terug naar begin van de pagina

 

Reactie aan DD mailen? Verstuur uw bericht door HIER te klikken.