INHOUD DD
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

PRINT PAGINA
 

DD = Dames Dubbel (Geux en Koogje)

 


Geux:

 

VUUR

U heeft ons verleden week gemist. Dat komt zo: mevrouw Koogje en ik hebben het druk met allerlei.
De diva zingt en ik fluit…gewoon hoor, niet op mijn vingers – want dat kan ik helemaal niet, maar op z’n ‘boere fluitjes’. Dan is een verplicht stukje schrijven, soms een zware opdracht.
Terwijl het toch wel leuk moet blijven. Zware opdrachten heb ik al voldoende bij de Firma B.!
Dus verlaten wij, in overleg met the Misters CuBra onze vaste stek van de vrijdag-dag, om u vervolgens in de rubriek Dames Dubbel of Koogje/Geux - Geux & Koogje of Geux of Koogje terug te zien. De CuBra heren zullen onze nieuwe bijdragen steeds vermelden op de homepage, opdat u ons niet misloopt.

R o o k  komt er in ieder geval niet meer vanaf, want ik heb het (in goede navolging van Koogje) opgegeven: roken…
Het schoot niet op.
Ik werd er niet meer blijer of rustiger van. Het deed niets meer voor mij. Ik werd er geeneens benauwd of kortademig door – het haalde niets uit, en aan een rokers attitude heb ik na al die jaren toch ook het schijt. Ik ben zónder rook, nét zo stoer – toch?
Koogje zingt zonder rook nóg beter, maar bij mij maakt dat geen enkel verschil. Mijn tralala is nog net zo mager.
Het was gewoon genoeg.
Genoeg gerookt.
Klaar.
Na vijfendertig jaar.
Uit.
Ik heb zitten wachten op alle ontwenningsverschijnselen, me uitgebreid voorbereid – zonder pleisters, zonder pillen – gewapend met preventief ingekochte Nicotine zuigtabletjes op het puntje van mijn stoel gezeten.
En er gebeurde helemaal n i k s.   
Die Nicotinesnoepjes kan ik zo terug brengen naar de drogist, want ik heb ze niet nodig gehad, geen ogenblik. Ik leef nu vijf weken gescheiden van Nico & Tine en daarom durf ik het nu wel aan u te vertellen: ik had ze veel eerder buiten moeten zetten!
Wat een waardeloos koppel – opvreters zijn het – uitzuigers – idee-fixen – rookspoken!

Valkuilen blijven er altijd.
Mijn moeder heb ik nooit met een sigaret gezien en die vindt het na zestig jaar nog steeds lekker ruiken –en ik maak mijzelf niet wijs, dat hetzelfde mij niet overkomt.
Dat neemt niet weg, dat ik het voornemen heb nooit meer een sigaret op te steken.

Wat doet het dan wel voor de burger?
Het scheelt een klein kapitaal – dat ik onmiddellijk ergens anders aan uitgeef, daar niet van…
Mijn kinderen vinden het heerlijk, want rook stinkt! De middelste heeft al eens verontwaardigd verkondigd dat het voor een kind verschrikkelijk traumatiserend is om g e z e l l i g  naast je ouder te zitten toekijken, terwijl die ouder langzaam z e l f m o o r d  pleegt…
Ik hoef nooit meer op te letten of ik alles wel bij heb om te kunnen roken, en ook dát geeft veel meer vrijheid dan ik ooit gedacht had.
Een aantal ‘leuke’ niet-rook leuzen wil ik u niet onthouden:
Het maakt mij niet uit of u hier een sigaret opsteekt, zolang u hier maar niet uitademt & Wat u ook tussen uw lippen steekt, niet aansteken! Mocht u inmiddels ook blij en opgelucht gestopt zijn met roken, dan wens ik u het allerbeste – en wanneer u rookt wens ik u dat ook.
 


Terug naar begin van de pagina