INHOUD DD
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

PRINT PAGINA
 

DD = Dames Dubbel (Geux en Koogje)

 


GEUX:

KOMKOMMER en KWELTIJD

Ik ga er eens vandoor. Het wordt langzamerhand weer zomervakantie en evenals het vorige jaar is de behoefte aan een lang reces, groot. Wat doet een mens veel, wat moet een mens nog veel doen, en wat wil een mens allemaal nog meer? Ik laat u met een gerust hart twee volle maanden achter in de goede handen van allerlei nieuwe ‘wereld’ leiders: van de Europese Unie, tot in Irak en een nieuwe burgervader van het Brabantse Tilburg.
Of ik op vakantie ga? De plannen zijn er wel. Maar het vervoer naar de vakantiebestemming laat wat te wensen over.
Inmiddels heb ik mijn oude hik-auto, die eigenlijk dus allang geen auto meer was, vervangen door een iets minder senior exemplaar. Een ootoomaot! Een fantastisch Frans wagentje, niet te groot – een achterklep voor Dhr. HOND, afgescheiden door een rek zodat het beest niet de hele auto kaal kan knagen en nog net wél alle achterramen kan onderkwijlen. Alles in de verhouding: grote hond/ klein wagentje. Het bevalt mij uitstekend. Mijn ‘sportieve’ rijgedrag heb ik niet hoeven aanpassen. Ik heb het razendsnel accelereren geen ogenblik gemist, terwijl ik toch al dertig jaar gewend ben om in een bak met olie te roeren en drie pendalen in te trappen.
De roestig lekkende radiator, is vervangen door een waterdicht exemplaar en alles is weer helemaal voor de bakker. De tweede hands aangeschafte trekhaak ligt te wachten op montage, het vakantiekarretje kan zó achter het vakantiekarretje gehaakt worden: et en avant!
Tot vorige week, was ik de koning te rijk met ‘menne maot’.
Rijker zelfs, want koningsschap leidt volgens mij tot individuele sociale armoede van een persoon. Een koning, is tenslotte ook maar een Mens…

Nu de teller van het Renaultje de honderd-en-negentienduizend kilometer nadert en bijna drie keer de wereld heeft gezien, wil ootoo niet meer automatisch transmissiën naar de derde en vierde versnelling. En als Renaultje eenmaal een warm gedraaid motortje heeft, wil íe helemaal alleen nog maar in de definitieve parkeerstand. Alle andere standen zijn absoluut zónder effect.
Waarmee ik maar wil zeggen: ’t is nog wel ‘menne maot’ (want hij staat nog in onze garage), maar het predikaat ‘ootoo’ is beslist onverdiend.
Hoe ik, met mijn gezin & de Heer HOND, duizend kilometer zuidelijker in de Franse Périgord moet geraken blijft voorlopig een gigantisch raadsel! Met de door de Renault maximaal te bereiken snelheid van dertig kilometer per uur op vlak terrein (zonder stoppen, want dan doet ‘ie het dus niet meer) zijn wij vierendertig uur onderweg héén, dezelfde reistijd terug: blijven er toch mooi 10 dagen zomervakantie over! Steunpunt Lyon: here we come! De leukste pret, is de voorpret…
… De liefste wil ‘dan maar’ dat wij met zijn schitterende oldtimerbolide afzakken naar het zuiden.
Hond maakt het niet uit. Hond gaat 35 kilogram zwaar, en dus zeer riant, zitten waar hij wil en is zo verzekerd van de allerbeste plaats.
Het vervelende van liefstes ogenschijnlijk ridderlijk aanbod is, (behalve de altijd voorkomende bolide- reparatie- escapades in het buitenland, die mij onmiddellijk als een nachtmerrie voor de geest staan, waardoor ik voor Lyon sowieso een dubbele waarschuwing wil afgeven…) dat wij, de jongste en de middelste en ik duizend kilometer mogen afwachten en afzien wat betreft o n z e zitplaatsen…
Ach, heeft u ook zo’n geweldige goedkope ootoomaot, en denkt u afstand te kunnen doen van het oude vertrouwde beestje? Of heeft u de gouden tip over aan welke schroef ik draaien moet, om het tij te keren? Nah, dan u mag mij mailen hoor! Dan vertel ik u in September: hoe het verder is gegaan. Mocht ik u vóór die tijd iets te schrijven hebben, dan kán ik het vast niet laten. Maar u hoeft het niet serieus te lezen, u hebt tenslotte ook vakantie.
Ik wens u een prachtige zomer! Geniet ervan.

KOOGJE:

Nou Gem, komt dat ff mooi uit.

Als ik op mijn vakantie bestemming ben (Marokko) zal ik een ferme kameel voor je aanschaffen.
Die beestjes weten wel van wanten. Ze brengen je o v e r a l naar toe. Je hoeft ze alleen maar op gezette tijden flink te laven met prise d' eau, en flinke porties voer voor te schotelen en dan heb je er verder geen omkijken meer naar. Dat moet voor jou een ongekende luxe zijn nietwaar? En voor Heer hond is er meer dan genoeg plek n a a s t de kameel. Het zal even wennen zijn voor je. Maar eenmaal gewend aan het beestje, wil je nooit anders meer. De snelheid en het heel anders aanvoelende comfort mag en zal geen enkel obstakel voor je vormen. Je bent nu ook al niet veeleisend ten aanzien van je koetje. Je behandelt je "moatje" met respect maar heilig is ie nu ook weer niet. Ik vind het een goed plan. Van Koe naar Kameel.
Misschien kan ik een fikse korting bedingen bij een eventuele afname van twéé kamelen. Ik ga er mijn best voor doen medje. Alles komt voor de bakker. Bovendien levert dit vooruitzicht mij ook enorm veel voorpret op.

Alle gekheid op een stokje. Ik wens iedereen een fijne en eventueel een zinvolle vakantie toe.


Terug naar begin van de pagina