INHOUD DD
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

PRINT PAGINA
 

DD = Dames Dubbel (Geux en Koogje)

 


GEUX:  

(een uitgelekte column…*)

LODEWIJK

In de envelop van de vakbond vind ik een treinkaartje, dat mij op 2 oktober kosteloos vanaf het dichtstbijzijnde station naar het Museumplein in Amsterdam kan transporteren.
Wat moeten wij daar met z’n allen gaan doen?
Protesteren!
Protesteren, want:
Nederland verdient beter!
Of héél Nederland beter verdient – lijkt mij sowieso de vraag. Héél Nederland verdient misschien dan wel beter, maar slechts een klein gedeelte van die beter verdienende Nederlanders – krijgt ook werkelijk meer en hééft het daarom inderdaad beter dan de rest.

Lodewijk heeft zelf de oproep ondertekend. Hij wil dat ik persoonlijk dwars voor alle kabinetsplannen ga liggen. Lodewijk weet vast, dat ik in omvang ben toegenomen…
Lodewijk vindt dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met bezuinigingen in onderwijs en gezondheidszorg, maar vooral met het snijden in de sociale zekerheid.
WW, WAO en prepensioen zijn na het graatloos fileren alleen nog rijp voor amputatie.
Het Kabinet wil namelijk overal vanaf – ‘t is uitverkoop, korte pijn – in de plee en wég ermee.

Minister Maria heeft na de exorbitante herinrichtingskosten van haar ministerie en de niet-toegestane maar toch uitgekeerde bonussen aan haar ambtenaren dan eindelijk toch de hand op de knip weten te houden. Daarom gaan eerst collegegelden omhoog en roept de staatssecretaris dat volgens hem, daardoor geen student minder colleges zal gaan volgen. Maria zegt altijd zalvend dat: we (wie?) er samen wel uit zullen komen.
Maria gelooft: in het CDA, in God (mag ik aannemen), en vervolgens ook nog in sprookjes.
Het is allang duidelijk dat zoiets als het tweede fase onderwijs een verkapte bezuinigingsmaatregel betreft. Nóg liever wil het ministerie van O & W u en mij wijs maken, dat het middelbaar onderwijs op deze manier beter aansluit op HBO en Universiteit. Voorts gaat men door met inkrimpen op speciaal onderwijs, stopt de ondersteuning voor achterstandskinderen, wég PC privé project – maar dat laatste komt van een ander ministerie en niemand ziet dat het één met het ander te maken heeft… 
Selectie, noem ik dat – e c o n o m i s c h e   selectie.
Hoe het ouders (en alle scholen) op veel extra kosten jaagt, want iedereen wil tenslotte de allerbeste toekomst voor zijn kind, daar hoort u niemand over?
‘Vroeger’ was dat héél gewoon. Kinderen van Middenstanders in het overwegend Katholieke Zuiden gingen naar de middelbare school, heel typisch betrof het ook de gezinnen die in aantal niet boven het kindertal van maximaal vier of vijf uitkwamen.
In grotere gezinnen was het goed mogelijk dat er één of twee naar het seminarie vertrokken – maar van een echte vrije keuze was daar veelal geen sprake.
Van vrije meningsuiting trouwens ook niet.
God werd er voor van alles van het kruis afgebeden, dat wel. Mocht dat niet helpen, dan bleef er altijd nog de mogelijkheid om het aldus gevraagde te kopen. In Heilige missen en Aflaten.
Had men als ouder van een groot gezin, behalve de voortplantingsdrang – dan ook nog het brein van een konijn? Welnee: maar het viel allemaal zo lekker makkelijk samen. Dom en arm, arm en dom.
Ik dacht dat we dat gehad hadden, maar nee – het gaat weer precies die kant op. Dit keer zonder de voorzienigheid van de Heer, wiens blije vrijvertaalde boodschap u al eerder met liefde naïef hield – de Staat houdt u nu met evenveel liefde arm genoeg om ook maar iets wijzer te worden.
Leuker kunnen ze het, nog steeds vervelend, écht niét maken.

Zalm beweert en bezweert al langer -met de hand op het hart-, dat de economische malaise niets  te maken heeft met de invoering van de Euro. Nee, natuurlijk niet! Het heeft ook niets te maken met een nieuwe munt, maar met het feit dat de burger zich verkeerd voor laat rekenen.
‘U moet niet steeds alles blijven vermenigvuldigen met 2.20, om zo aan uw vertrouwde Gulden vast te houden, de Gulden bestáát niet meer!’ roept men u Eurogeil toe, maar ik wil u aanraden om het toch maar nog even realistisch vol te houden.
Uw inkomen is namelijk wél gedeeld door twee punt twintig. Vandaar dat minima massaal verdrinken in debetstanden en makkelijke leningen af (moeten) sluiten.
Och, vermenigvuldigt u het inkomen van het Staatshoofd voor de grap eens met hetzelfde getal en u realiseert zich dat we gezamenlijk toch wel heel veel geld uitgeven aan de Majesteit. Dat wordt lachen, hebben we samen tóch nog een te dure hobby, terwijl er bij ons geen golfclubs in de gang staan.
Ik weet wel waarop ik wil bezuinigen. Ik hoor van Zalm dat hij aan een uurtje per dag, ter vervanging van de MP, voldoende heeft. Nóg iets, waar we met gemak creatief aan kunnen knutselen…

WW en WAO zijn grote vraagstukken, grote kostenposten – hete hangijzers.
Maar wanneer men de inkomens van de minima nóg verder ontmantelt met eigen premies voor vanallesennogwat, dan resteert er zelfs met de grootst mogelijke moeite absoluut geen eurocent om, middels free enterprise, de sociale gaten – voor de minima - te dichten.
Dweilen, met de kraan wijd open…

Op bezuinigingen binnen de Gezondheidszorg moet u mij niet aanspreken. Dan raak ik helemaal niet meer uitgeschreven en uitgejankt. Over verspilling binnen de zorg eveneens geen woord, want dan spuw ik VUUR. Over salarissen in de zorg (voor de werkvloer): geen letter, geen letter alstublieft.
Haal een emmer! Vernieuwingen, beroepsverbreding, maatschappelijke ombuigingen, ontschotting van de zorg, normalisatie: blwaaagh! Nekbrekenende voetangels en klemmen.

Maar goed, stel:
Stel, u bent geen minister met loonsverhoging in het verschiet – geen multinational, géén lid van het kader, u heeft geen commissariaten en uw bloed is gewoon rood. Dat kán, je hebt van die mensen….
Stel, u heeft de eindstreep van de arbeidsmarkt toch nog onverwacht gehaald – u heeft voor uw kinderen een leuke scholing kunnen bekostigen (uit eigen mond gespaard), uw levensverlengende medicatie op tijd ingenomen en het ‘eigen risico’ allemaal met harde munt betaald, u hebt alle zakkenvullers van zoveel Kabinetten overleefd, twee Majesteiten zien komen en zien gaan, u denkt dat u na vijfendertig/ veertig arbeidsjaren eindelijk de pannen erop kunt gooien? M i s !

Dat men bij uw verscheiden op uw, pak weg, achtenzestigste levensjaar, nét zo goed en wel héél erg definitief uw expertise moet missen (opportunistisch Kabinet kulkakelargument) – dan wanneer u met uw zestigste zich aan de arbeidsmarkt onttrekt – is  s e l e c t i e .
E c o n o m i s c h e  selectie.

Ach Lodewijk: please, beam me up!

(En mocht ene Wouter nog steeds op zoek zijn naar ‘vrouwen, met bestuurlijke ervaring’?

 

Midden Brabant, 1 oktober 2004. 

Beste Bos,

Ik  ben geen lid van uw, of enige andere, partij – en ik bestuur werkelijk van alles: een fiets (45 jaar), een auto (31 jaar), ons gezin besturen wij vanuit een duobaan (21 jaar), op mijn huidige werkplek  ‘besturen’ wij zo veel mogelijk  in teamverband (2000 tot heden – werkzaam in een nonprofitsector vanaf 1971).

       U kunt  mij bellen of mailen, graag via onderstaand adres. Makkelijker kan ik het u niet maken.

p.s. Dat het trouwens ooit uit uw partijkoker is gekomen, dat tweede fase onderwijs! Was dat niet een ideologische oprisping van Jaques Wallage – nou, over dát soort dingen, daar moeten wij het dan eerst maar eens rustig over hebben.

Met vriendelijke groet,

GG., Dames Dubbel – www.CuBra.nl

*Deze column is geschreven voorafgaand aan de algemene beschouwingen.

Op een of ander manier is er dus een informatie-lek? Of wordt mijn laptop getapt door de AIVD? Alle kruiskopschroeven inmiddels uit de muur gedraaid…
Regeringspartijen zwakken de Kabinetsplannen af.
Doorgestoken kaart? Schijnbewegingen?
Terecht hoorde ik de opmerking dat Dhr. Zalm toch echt niet moet denken dat Nederland van plan was vanwege de grijze kentekens de straat op te gaan!
Amsterdam: 2 oktober - 14.00 uur – Museumplein –

u kunt mij herkennen aan de gele driehoekige sticker…. 

 


Terug naar begin van de pagina