INHOUD GG
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

PRINT PAGINA
REAGEREN
 

G E M M A  G E U X

 

A.s. schoonfamilie

 

"Mamma, zijn vader is d o o d – dát weet ik zeker. Wat hij deed, weet ik niet en ik heb de indruk dat hij dat zelf ook niet wist. Hij schijnt daar vaker voor opgenomen geweest te zijn. Ja, mamma, ik wéét dat er roddels zijn dat hij fout was in de oorlog, z e u r nou toch niet altijd zo. Hoe oud was ‘ie helemaal, toen?

Ja, ze zijn particulier verzekerd ja.

Zijn moeder? Nou, dat weet ik niet precies hoor, ze schijnt iets te doen met hoedjes en ze scharrelt achter de schermen en doet iets creatiefs met lintjes en zo. Geven, knippen…van dát soort dingen. En ze leest soms voor, voor publiek. Maar dat doet ze maar één keer per jaar. Een soort vrijwilligerswerk ja, een feestelijk-getint-gesproken-boek-met-goud-op-snee, zoiets.

Hockey? Volgens mij niet, maar ze rijdt wel paard - geloof ik. Oh, en ze skiet. Geen Aspen: Lech. Nee mam, dat kennen wij niet: een pension in Lech.

Zijn broers?

De oudste? Die had eerst iets met een tandartsendochter, wiens vader om belastingtechnische reden in België woont. Dat viel niet goed in de familie en ik meen dat zijn moeder eerder de voorkeur gaf aan een landbouwfamilie met verbintenissen aan een dictatoriaal regime ver weg, dan aan een beugelbekkensmid met zwart geld, dichtbij.

J a h h a h mam, verdwenen mensen zijn altijd vervelend – waar blijf je met de post bijvoorbeeld, je hebt natuurlijk al die afspraken die je moet verzetten en meer van dat gedoe. Voor je het weet, ben je de rest van je leven bezig, met afzeggen. Slordig ook, verdwenen mensen.

Zij is wel aardig om te zien, ’t is een kwestie van smaak – waterstofperoxideblond ja natuurlijk, dat wordt nog schrikken in de familie!

En zijn jongste broer is getrouwd met het beste paard van stal, ja, haar vader deed ook al iets met landbouw. Háár vader heeft trouwens z’n hele vriezer vol met kippen liggen! Ja, via háár ken ik hém. Nee, je kunt niet met haar lachen, ze wil tegenwoordig dat iedereen met haar kan lezen en schrijven. En kip eten.

Zijn Opa? Die stoft uniformen af, en houdt zich bezig met zoiets als zinvol geweld, en beschermt die anderhalve tijger die hij niet op de korrel gekregen heeft. Hij verschiet zijn kruit tegenwoordig bij een of andere tante, maar dat doet íe al jaren, bij verschillende tantes.

Ach, mijn schat heeft veel meer familie, dan je ooit op één foto gezamenlijk afgebeeld zal zien staan. Het stikt er van buitenechtelijke niet erkende kinderen, echtscheidingen, en financiële schandalen ook, familieleden pinnen elkaars rekeningen kaal - maar, … het meest vals speelt ene Oom Pieter.

Zijn Oma? Ze woont in een groot huis, wat achteraf, waarin ze voortdurend de weg kwijt raakt. Het is een lieverd tegen iedereen, want ze weet niet meer wie iedereen is. Ze zingt steeds van ‘kleine Greetje’, maar dat zegt mij niks hoor. Nee, de Duysenbergjes kent ze volgens mij geeneens.

 

Werk? Nee, welnee Mam, hij heeft geen werk – niemand werkt in de familie. Voor iedereen wordt een zinvolle dagbesteding met klinkende namen gezocht: adviseren, watermanagement, integratie, analfabetisme, wereldbankzaken, natuurbescherming, verkeersveiligheid, of ze zijn beschermvrouwe of heer van ja-weet-ik-veel, van dat soort bezigheden. Maar wát ze daar mee willen, is mij ook niet helemaal duidelijk. Gezien worden geloof ik, ja, dat is daar erg belangrijk: de status van g e z i e n worden.

 

Zijn eerdere relaties? Ach mamma, die zijn toch voorbij? We hebben samen afgesproken, het verleden te laten voor wat het is. Nee M a h m a h, hij zit niet in de kast: dat is officieel bevestigd – het is de enige man in heel Nederland die formeel heteroseksueel verklaard is door de Rijks Voorlichting Dienst. Nu, die zullen het toch wel weten! Ik neem aan dat dat klopt.

 

Nee mamma, echt niet, ik val daar helemaal niet ‘buiten de boot’.

Het is verder een gewoon doorsnee gezin hoor! Echt waar.

Ik heb daar op een heel natuurlijke en open manier mijn plaats gevonden Mam, geloof me... "


Terug naar begin van de pagina

 

Hieronder kunt u uw reactie mailen naar Gemma.
Vul uw naam in:


Geef uw e-mail adres op:


Over welke column gaat het? (datum of onderwerp):


Uw opmerkingen:


 

 

Terug naar begin van de pagina