INHOUD GG
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

PRINT PAGINA
REAGEREN
 

G E M M A  G E U X

 

TOUR FÉMININ

Het eerste artikel kopt op de voorpagina van de avondkrant: Emancipatie van vrouw op schema. De liefste wijst me hierop terwijl ik ’s avonds mijn jas aantrek om te gaan werken. Ik kook dan altijd eerst, voor zover als mogelijk is, en geef de katten te eten. De liefste kan heel lekker koken, maar ik ben bang dat het voor de kinderen te laat wordt als hij na een hele dag werken nog moet beginnen met het verantwoord en creatief kokkerellen.

Hij zegt, op de krant wijzend: "Schat (dat ben ik dus), je zit helemaal op schema!".

Waarop ik hem vraag of hij, als hij toch wat tijd over heeft, dan in dat artikel wil zoeken, hoe het met de emancipatie van de mán gesteld is – want daar ben ik altijd zo benieuwd naar.

Als ik na mijn late dienst thuiskom, eet ik eerst een hapje, want dat loop ik in de vroege avonduren meestal mis. Ik mag daar graag een krantje bij lezen. En doe ook maar een glaasje van het een of ander. Zo zie ik de tweede kop op de volgende pagina: Een wasdroger én een man in huis kost tijd. Kop één en kop twéé staan in dezelfde editie, schaar: " --- knipknip, later maar eens naar kijken…Dit is zware kost dames en heren. Negen dagen later: Emancipatie en ongelijkheid. " --- Tien dagen daarna: Vrouw tussen mannen verdient beter. " ---

 

"Ja, nou, én?" zegt u? Ja hallo, wacht even: u hebt makkelijk praten. Ik vind het prachtig hoor dat wij – dames- op schema liggen, dat is vast en zeker waar – maar het referentiekader is mij niet duidelijk. Wie of wat schrijft welk schema voor? En staat het dan in verhouding met wat vrouwen eerst deden? Ik begrijp, na lezen van het bewuste artikel dat we dat met z’n allen (ladies only) nog steeds doen én dat we, hier statistisch aangetoond, óók dik ons steentje bijdragen in betaald & buitenshuis werk. Zo kan ik ook wel een grafiekje maken.

Maar niet te hard roepen, eerst goed verder lezen onder kop II. Dat van die wasdroger en die man, weet u wel? Aha, hier wordt tenminste duidelijke taal gesproken: een apparaat scheelt soms tijd, een mán kost een vrouw meestal tijd. Ja zeg, dat had ik u zonder enige studie ook wel kunnen vertellen. Ik heb vier mannen in huis en drie tijdbesparende apparaten. Natuurlijk hol ik dáárdoor zo vaak achter mezelf aan, terwijl ik denk achter hen aan te rennen. DOM!

Het zit dus allemaal in mijn hóófd. En ik d e n k alleen: dat er gewassen moet worden, wat ze nu weer zouden willen eten, hoe laat die-en-die uit school komt, de bibliotheek, huisarts bellen voor de uitslag van bloed die-en-die, getverderrie de kat kotst een hele muis uit, waar komt nu al die was vandaan, ikhebdaneenvergadering, jamaarikhebdaneenafspraak, nee dat mag niet in de droger, hoe laat is het nu, wie heeft er het laatst gepiest (over de bril of wc. papier op!), ik weet niet waar dat gebleven is, waaromruimjejeeigenrotzooinietop, en hoe ging de vergadering/ bespreking/ overhoring/ schrijfles/…, vanwieisdezejas, túúrlijk – blijf gezellig eten, (telefoon) nee die is er niet/ die komt om .. thuis/ kan ik iets doorgeven/ ja die is er - een ogenblikje, tis voor jou, tis voor jou, tis voor jou, ach voor mij, laten we meteen iets afspreken, ha buurvrouw, daglieverd, waarbleefjenou, hebbenzedaardangeentelefoon, ha-ha, wat leuk, in tijden niet zo gelachen, heb ik gelezen, niet gezien, watisookalweerdepincode, natuurlijk lees ik je voor maar dan nu naar boven, waar kijk je naar, heb jij je huiswerk af, hier ís het sleuteltje, ik moét nú weg, jij bent ook lief en ik ook van jou, tot straks, hoezo – geen sokken meer, brood uit de vriezer halen, wié is er jarig, godishetalweerzolaat, doe ik morgen, neelaatmaarliggen, doe nou eens één keer de deur dicht, zachtjes, WIE heeft dat gedaan, WAAR, oh ja – dat zou ik denken, oh nee datbenikvergeten, wat we mòrgen eten?

Maar nee, de conclusie van artikel I - deel II is: dat ik (lees: vrouwen) meer moet laten. Ik moet uit deze gevarieerde lijst hierboven minstens de helft schrappen, een beroepskracht inhuren (liefst ‘wit’, ik denk dat wij elkaar zo wel lekker bezig houden), nóg een apparaat aanschaffen en van wat overblijft, is weer de helft gewoonweg helemaal overbodig. Zo heb ik er zelf nooit tegenaan gekeken! Goh! ‘t Is zo simpel… Het is een hele geruststelling… Het bedoelde artikel is geschreven door: ‘een van onze redacteuren’. Ik had het wel zo heldhaftig gevonden als daar een naam bij stond, maar Jan, Kees of een demissionaire poeha Phoa willen hun vingers niet branden aan een doorgeladen warmwaterpistool of overladen wasmachine.

Emancipatie en ongelijkheid (krantenknipsel III, onder naam van een mevrouw) benadrukt de nog steeds economische afhankelijkheid van vrouwen, maar belicht ook de zorgafhankelijkheid van de rest van de samenleving. Dat oplossingen dan niet in elkaars verlengde gezocht worden, verbaast mij – maar ik heb altijd een veel te eenvoudige voorstelling van zaken. Ik snap helemaal niet waarom het één bekeken wordt als een soort vrijwilligerswerk en we het ándere, beroepsmatig, als een professie kwalificeren. Bovendien vertelt het artikel, dat vrouwen mét geld tot een betere taakverlichting kunnen komen als vrouwen zónder geld.

Maar dat w e t e n we toch allang?

Als u nu zegt; "Gem – hier raak ik je kwijt," geloof ik dat meteen. Vergeet het allemaal ook maar, want we hebben er nog één te gaan, knipsel IV: Vrouw tussen mannen verdient beter. Wat mij betreft: de absolute klapper. Dáár ben ik het hartgrondig mee eens; ik vind ook dat ik veel beter verdien tussen al die mannen hier. Maar of ik met dat ‘vinden’ iets opschiet? Om de blijde boodschap op de privé werkvloer, thuis - door te laten sijpelen, ben ik bang dat ik dan toch aan de basis zal moeten beginnen, samen met de LIEFSTE en DE SCHATJES- vanaf:

dat er gewassen moet worden, wat we nu weer zouden willen eten, hoe laat die-en-die uit school komt, de bibliotheek, huisarts bellen voor de uitslag van bloed die-en-die, getverderrie de kat kotst een hele muis uit, et cetera,…

Driewerf neen – dat bedoelen ze niet. Nee, een vrouw tussen mannen verdient beter (lees: meer salaris) als een man tussen vrouwen. Daar staat u wel van te kijken hé? Ik heb er hier niets van gemerkt: "Zeg lieverd, luister eens even? Dit is echt verrassend nieuws…"


Terug naar begin van de pagina

 

Hieronder kunt u uw reactie mailen naar Gemma.
Vul uw naam in:


Geef uw e-mail adres op:


Over welke column gaat het? (datum of onderwerp):


Uw opmerkingen:


 

 

Terug naar begin van de pagina