Brabants Licht - Toon Michiels

Zeldzame mensen (1)

Toon Michiels (Boxtel, 1950) was 22 toen hij in 1972  twee oude mensen ontmoette die een belangrijke rol zouden gaan spelen in zijn leven: Sjo Pol en Marinus de Bresser, een kinderloos boerenechtpaar dat in het buitengebied van Best leefde alsof de tijd al jaren stil was gaan staan. Met zijn camera begon de Bossche fotograaf  Sjo en Marinus in hun dagelijkse doen en laten te volgen. En dat op een manier alsof de twee eigenlijk nauwelijks of niet meer op die camera letten. Meer dan 1500 foto’s had Michiels gemaakt toen de befaamde Limburgse drukkerij  Rosbeek in 1974 een kleine selectie uitbracht in een fraai mapje voor haar relaties.  Zeldzame Mensen was de al even mooie titel.
(onderaan deze pagina kunt u het vervolg lezen van deze inleiding)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een heruitgave in eigen beheer werden 46 foto’s gepubliceerd in een boek dat in 1986 een tentoonstelling begeleidde in het Van Gogh Museum. Directeur Ronald de Leeuw trok een vergelijking tussen de tekeningen van Van Gogh en de foto’s van Michiels. “Als menneke uit Boxtel was ik daar natuurlijk fier op, en nòg”, zei de Bossche fotograaf onlangs in een interview met het Brabants Dagblad. Dat interview verscheen naar aanleiding van het verschijnen van de vierde druk van Zeldzame Mensen en een gelijknamige expositie in De Beyerd te Breda (nog te zien tot en met 7 november 2004).

Het boek werd uitgebracht door Kempen Uitgevers (isbn 90-6657-321-X, prijs 34,50 euro) en betreft een aanzienlijk uitgebreide druk met 105 foto’s.  Brabants Licht kreeg de vrije hand om een ruime keuze te maken.