Brabants Licht - Piet Schellekens
Een schone slaapster

Ik schat dat mensen ongeveer eenderde van hun leven doorbrengen met slapen.  Daarvan is betrekkelijk weinig terug te zien in de fotografie. Terwijl slapende mensen toch zo fotogeniek kunnen zijn. Natuurlijk kom je ze in familiealbums wel tegen, de kiekjes van een vredig slapende baby of van opa die in slaap gevallen is op het strand. En misschien zijn er zelfs veel meer van dat soort foto’s als je er echt naar zou gaan zoeken.
LEES VERDER

Vervolg van inleiding:
Buiten de huis-, tuin- en keukenfotografie is het onderwerp een stuk zeldzamer, vermoed ik.  Bij mijn weten de enige professionele fotograaf die er zich intensief mee bezig gehouden heeft is Ferdinando Scianna. Van hem verscheen in 1997 het prachtige fotoboek to sleep, perchance to dream.  Het bevat een selectie uit de duizenden  foto’s die de  Italiaanse Magnum-fotograaf in de hele wereld gemaakt heeft van slapende mensen en dieren. Scianna nam ook een fotootje op van zijn slapende vrouw aan wie hij het boek opdroeg.
Dat fotootje doet me denken aan een serie foto’s die Piet Schellekens (1949, Tilburg) me toestuurde. De Eindhovense levenskunstenaar hoort tot de gelukkige mensen die overal schoonheid weten te vinden én weten vast te leggen. Iemand die, zoals hij zelf zegt, zich kan blijven verwonderen als een kind. Schellekens, die oorspronkelijk zijn kost verdiende in de psychiatrische hulpverlening en daarin nog steeds parttime werkzaam is, legt zijn fascinaties bij voorkeur vast met pen en camera. En zoals Cubra-bezoekers hebben kunnen zien, doet hij van zijn ontdekkingen regelmatig verslag op deze site. Met name de natuur in al haar verscheidenheid biedt  een machtige inspiratiebron voor hem - van prachtig geobserveerde roodborstjes tot eindeloos wisselende vormen van water.
Dat Piet Schellekens ook al jarenlang foto’s maakt van zijn vriendin in haar slaap was totnogtoe bij weinigen bekend. Hij fotografeert haar op diverse plekken, of het nu thuis is in bed, naast zich in de auto, of op een mooie zonnige dag ergens in een weiland. Als je al die foto’s bij elkaar ziet zou je bijna nog gaan denken dat ze niets anders doet dan slapen. En kennelijk heeft deze schone slaapster er ook talent voor, zo valt op te maken uit de tekst die haar hoffotograaf schreef ter begeleiding:

Slapen en ontwaken heeft wel enige gelijkenis met sterven en geboren worden, een intieme gebeurtenis die we meestal maar met enkele mensen delen. Ons leven speelt zich eigenlijk af in twee werelden die subtiel in elkaar overvloeien: dag en nacht, geboren worden en sterven. Het is een mysterie waarbij men zich kan afvragen: wat is nu werkelijkheid en wat is schijn?

Zelf ben ik iemand die weinig slaapt, hoogstens 5 uur per nacht. Mijn vriendin Marian die met enige regelmaat bij me komt, is een soort van slaapwonder. Onder allerlei omstandigheden kan ze slapen en is dan binnen enkele seconden vertrokken. Marian droomt vaak en maakt soms ook bijzondere uitstapjes. Deze nachtelijke ervaringen worden dan 's morgens vroeg tot in detail opgeschreven.

Op deze wijze zijn er in de loop der jaren stapels droomboeken ontstaan. Zoals Marian vele honderden dromen heeft opgeschreven, zo heb ik talloze slaapfoto's van haar gemaakt. Van de serene sfeer waarin ze soms zichtbaar verblijft tot aan de verwoede strijd die ze kan voeren met het beddengoed. Haar woord en mijn beeld heb ik vervolgens samengevoegd en er enkele boeken van gemaakt, waaruit hier een selectie foto's wordt getoond. De mysterieuze schoonheid van het slapen, dromen en ontwaken in beeld gebracht.

Uiteraard word ik nieuwsgierig naar die boeken, naar de combinatie van droom en beeld. Maar goed, voorlopig houden we het op de 16 foto’s die ik voor Brabants Licht koos uit Piets eigen  selectie.

Joep Eijkens

PS  Ik vraag me overigens af of meer mensen hun slapende geliefden fotograferen. Misschien zou er een mooie serie van te maken zijn.

Voor meer werk van Piet Schellekens gaat men op deze site naar Inhoud Piet Schellekens. Of naar de site

www.natuurwerken.nl